Goede voornemens

17 januari: Dump-je-goede-voornemens-dag

Jawel, u leest het goed: al die goede voornemens voor 2022 sneuvelen dit weekend al. Was je van plan om dit jaar meer te sporten, minder geld uit te geven of misschien zelfs voorgoed de sigaret af te zweren? Dikke kans dat je zondag toch weer de hele namiddag in de zetel doorbrengt, losgaat op Zalando of je longen in schoorstenen verandert. (Al dan niet tegelijk.)

Deze deprimerende feestdag zou uit de koker van een welbekende maaltijdbezorger komen. Op 2 januari ziet dat bedrijf namelijk steevast een piek in het aantal gezonde, vegetarische en veganistische maaltijden dat besteld wordt. Op die dag zetten heel wat mensen die beter willen eten hun goede voornemens om in daden. Uit dezelfde data blijkt echter ook dat er vanaf 17 januari weer een pak meer hamburgers, pizza’s en frieten worden bezorgd. Weg goede voornemens, welkom vettigheid ende prettigheid.

Volgens psychologen geven de meeste mensen hun voornemens op zodra ze één klein foutje maken. Bij de eerste trek van een sigaret of luie voormiddag geven ze er al de brui aan, want zie je wel, het lukt toch niet! Kalf! Ze worden boos op zichzelf en voelen zich mislukt, waardoor ze zichzelf gaan troosten met datgene waar ze eigenlijk mee wilden stoppen. Het is een vicieuze cirkel die helaas elk jaar terugkeert.

Zelf maak ik nooit goede voornemens. Dat komt wellicht doordat ik Nieuwjaar helemaal niet zo bijzonder vind. Die hysterie bij het aftellen naar een doodgewone dag, die feestjes waarop je verplicht enthousiast moet zijn,… Ik zie er de charme niet van in. Bovendien ben ik zo’n seut die zich elk jaar ergert aan het vuurwerk en de impact daarvan op dieren. Nee, 1 januari is niet zo speciaal voor mij. (Al kan ik die collectieve vrije dag wel appreciëren.) Ik geloof niet dat je hele leven op die dag ineens op magische wijze gereset wordt.

Maar als je het dan toch wil, is een goed voornemen voor dit jaar misschien eerder ‘mild zijn voor jezelf’. Vergeef jezelf de uitschuivers, de foutjes, de gênante momenten. Wees milder. Sta dan weer recht, klop het stof van je schouders en doe gewoon verder. Zo vergroot je de kans dat het in 2023 misschien wel lukt. En dan kan het zomaar eens een rook-, vet- of schuldenvrij jaar worden.

(Maar tot die tijd: laat het u smaken. Ik bestel altijd hier in Kortrijk.)

—-

Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag: je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Omdat ik veel te lui ben om zelf mijn onderwerpen te verzinnen, greep ik vorig jaar een half jaar lang al die gekke dagen aan om mijn wekelijkse column in De Krant van West-Vlaanderen mee te vullen. Het resultaat copy-paste ik gewoon schaamteloos hier, want uitgespaard werk enzovoort.

(Zei ik al dat ik ook een luie blogger ben?)

One thought on “Goede voornemens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *