The ultimate guide to making granola voor eenieder met twee culinaire linkerhanden

zelf granola maken recept

Ik ben geen keukenprinses, verre van. Koken boeit me niks. En ik heb er ook geen talent voor. Het is voor alle betrokken partijen dan ook een godsgeschenk dat mijn Lief het wél enigszins leuk vindt om te koken en er bovendien ook erg goed in is.

Het enige culinaire uitstapje waar ik me soms al eens aan waag – met uitzondering van de basispasta die ik noodgedwongen elke donderdagavond voor mezelf klaarmaak wegens afwezigheid van mijn wederhelft – is bakken. Ik durf al eens van brownies of red velvet cake te doen, en als ik in een heel zotte bui ben zou ik zelfs al eens frambozen-cheesecake-brownies uitproberen. Voor u hiervan al te erg onder de indruk geraakt, gebiedt de eerlijkheid me wel te zeggen dat minstens de helft van de ingrediënten doorgaans uit pakjes komt. Want ja. Geen keukenprinses.

(en lui.)

Wat ik echter wél al maandenlang zeer trouw volledig from scratch zelf maak, is granola. Zo gemakkelijk namelijk, dat zelfs ik het vanaf de eerste keer met de vingers in de neus kon. Maar niet deed, natuurlijk, want dat is onhygiënisch. Naar ’t schijnt.

Tutorial

Grappig genoeg blijken dus best wel veel mensen onder de indruk te zijn van het feit dat ik mijn granola zelf maak. Terwijl dat dus echt belachelijk makkelijk is. En ik het ook maar ben beginnen doen omdat ik te kieskeurig ben voor supermarktgranola (want ik vind gedroogd fruit vies en dat zit ALTIJD in die granola). En te gierig, eigenlijk, want dit is toch een stuk goedkoper. Als je tenminste, zoals ik, best wel cheap noten kan kopen bij een Turks buurtwinkeltje.

Maar bon, ik ben inmiddels al een paar keer om het recept gevraagd, dus ik dacht: ik schrijf ook eens een tutorial. Dan ben ik een Echte Blogger. Niet dat ik dat nu wekelijks ga doen, en ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik verder in godsnaam ooit nog een tutorial over zou kunnen schrijven. The ultimate guide to veel te lange zinnen bouwen? Of gezien ik met een pas geopereerde kat thuis zit: de beste manieren om kattenkots van de vensterbank op te ruimen?

Enfin. Ik dwaal af. Bij deze heb ik dus een tutorial geschreven: doe er vooral uw ding mee.

The ultimate guide to making granola voor keukenlosers zoals ik

(en andere mensen eigenlijk ook)

Benodigdheden:

* een oven met bakplaat
* bakpapier
* een grote kom
* een snijplank en een groot scherp mes
* een keukenweegschaal
* plantaardige olie (denk zonnebloemolie of arachideolie)
* voor iets krokantere en zoetere granola: maple syrup (of honing)
* 150 gram ongebrande en ongezouten noten (whatever floats your boat: ik kies meestal amandel-, wal-, hazel- en cashewnoten)
* 150 gram havervlokken
* 50 gram zaden en pitten (hier kan je ook vrij in kiezen, ik gooi er meestal gewoon in wat in ons keukenkastje te vinden is, maar denk aan zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, en als je in superfoodbullshit gelooft ook chiazaad en lijnzaad)
* eventueel kaneel (doe ik zelf niet want geen kaneelfan)
* eventueel gedroogd fruit (doe ik zelf niet want bweikes)

 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160 graden. Of toch als het een heteluchtoven is. Anders weet ik het ook niet en zal je een tutorial moeten googelen van iemand die wel weet wat ze aan het doen zijn. Terwijl de oven opwarmt, gooi je alle noten bij elkaar op de snijplank en hakt ze in stukjes.

Moeilijkheidsgraad: *** wegens de combinatie van dat groot scherp mes en die kleine geniepige gladde nootjes.

 

Stap 2

Gooi de havervlokken, zaden/pitten en de gehakte noten in de kom. Smijt hier drie eetlepels plantaardige olie bij. De bedoeling is dan om alles erg goed met de olie te mengen, zodat het niet meteen gaat aanbranden in de oven. Vergeet niet dat telkens wanneer nootjes aanbranden in de oven, er ergens een puppy sterft. En wil je dat op je geweten hebben? Ik dacht het niet! Zodus: goed mengen is de boodschap. Ik doe het altijd maar met mijn handen want fuck it.

Moeilijkheidsgraad: ** want ja, wanneer heb je het écht goed gemengd? Je weet het niet.

Stap 3

Als je zoetere en krokantere granola wil, kan je nu honing toevoegen. Dat kan. Maar in plaats daarvan kan je ook maple syrup toevoegen a.k.a. bronze liquid of the gods. Mijn maple syrup heb ik in een Engels winkeltje in Haarlem gekocht, dus als je niet toevallig daar in de buurt woont, kan ik je verder ook niet helpen met verkooplocaties waar je iets aan hebt. Google is your friend.

Knijp maar eens goed in de fles, of als je het exacter wil doen: ongeveer 4 eetlepels. Meng het plakkerige goedje door het mengsel. Als je echter écht gezonde granola wil, dan sla je dit over. Voor extra smaak kan je nu ook kaneel toevoegen. Terwijl ik dit typ zit ik zelf te denken dat vanille-extract eigenlijk ook wel lekker zou zijn, dus eventueel kan je dat toevoegen. I sure as fuck will next time!

Moeilijkheidsgraad: ** want sticky stuff is best wel lastig mengen met flimsy havervlokken

 

Stap 4

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verspreid het notenhaverpittenzadenoliemengsel gelijkmatig over het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven, het liefst met ovenhandschoenen aan, ook al ben ik vergeten die te vermelden in de lijst met benodigdheden. De voorkeur gaat uit naar awesome exemplaren such as these.

Moeilijkheidsgraad: * (als je ovenhandschoenen bezit, tenminste)

 

Stap 5

Laat het mengsel 15 minuten bakken in de oven. Haal het elke 5 minuten even uit de oven om alles om te scheppen. Zo zorg je ervoor dat alles gelijkmatig kan bakken. Hou je van een goed geroosterd smaakje, dan kan je het 5 minuten langer laten bakken. Laat de granola vervolgens een hele tijd afkoelen. Je kan er dan eventueel nog gedroogd fruit aan toevoegen. Als de granola helemaal afgekoeld en klaar is, bewaar je het VANZELFSPREKEND in zo’n mooie grote glazen weckpot, want zo hoort dat nu eenmaal.

 

 

Tadaa! Je hebt net je eigen granola gemaakt én hopelijk niet de hele keuken in de fik gezet. Well done. Ik ben ongelofelijk trots op je.

11 thoughts on “The ultimate guide to making granola voor eenieder met twee culinaire linkerhanden

 1. Zonde dat je niet van plan bent vaker tutorials te schrijven. Je bent er echt keigoed in en het is ikweetniehoeduidelijk en nog eens amusant en al.

  1. Haha, dank je! Ik vond het ook wel leuk. Helaas heb ik niet zoveel skills die geschikt zijn voor tutorials. Ik zal er eens over nadenken ?

 2. Ah, dit is zo lekker! Ik maak die van mij tegenwoordig met alleen een beetje bloem en een beetje zonnebloemolie, dan is het iets meer cruesli dan granola, geloof ik, al noemen we het hier in huis simpelweg ‘spul’ ? Elke dag weer heerlijke ontbijtjes met fruit en kwark!

  1. Ik denk dat het met honing of maple syrup pas echt cruesli wordt, omdat je dan dus krokante brokjes van samengeplakte granola met suiker maakt. Maar bloem, das wel interessant, waar is dat dan precies voor?

 3. Voor die noten gebruik ik gewoon het hakmolentje dat bij mijn mixer zat!
  KEI handig. Beste uitvinding EVER ook om groenten mee fijn te choppen!

  1. Ik vind het eigenlijk wel satisfying om zelf te doen. Mijn Lief houdt zijn messen namelijk rigoureus scherp geslepen dus dan glijden die echt door die nootjes heen, zo chill om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *