Tips om onopvallend een Belg in Nederland te zijn

Hoe kun je onopvallend een Belg in Nederland zijn?

In deze column voor VPRO geeft Tim den Besten tips aan Nederlanders om zich zo onopvallend mogelijk te gedragen in België. Dat inspireerde mij om hetzelfde te doen, maar dan omgekeerd. Niet voor niets luidt een oud Taiwanees gezegde: “Goed gejat is niet verkeerd.” Of zoiets. Bij deze: tips om zo onopvallend mogelijk een Belg in Nederland te zijn!

Hartverscheurend voorbeeld van een Belg in Nederland

‘Op mijn eerste dag bij mijn nieuwe baan in Amsterdam stel ik me netjes voor aan mijn collega’s. In Vlaanderen betekent dat een paar keer voor een hele groep mijn naam zeggen en wat awkward staan zwaaien. In Nederland, however, schud ik die dag 80 klamme toetsenbordplakhandjes, zeg 80 keer mijn naam en doe 80 keer alsof ik die van hen meteen heb verstaan en zal onthouden. Geheel volgens de Nederlandse etiquette. Ik doe de hele dag mijn best om vooral niet op te vallen en er heel hard bij te horen. Op een gegeven moment lekt echter het nieuws uit dat ik Belgisch ben. En dan verandert alles. Ik voel me onzeker en kwetsbaar omdat de Nederlanders nu weten wie ik werkelijk ben. En ze me nooit meer serieus zullen nemen.’
Talitha D.

En dit is maar een van de vele pijnlijke voorbeelden van wat een Belg in Nederland moet doorstaan. Nederlanders zullen je namelijk tot in de eeuwigheid behandelen alsof je een extreem schattig babydiertje bent. We weten nog steeds niet precies waarom Nederlanders dat doen. Wetenschappers vermoeden dat er mogelijk een connectie is met de hoge concentratie pindasaus in hun lichaam. De Europese Unie adviseert dan ook maar ermee om te leren gaan. Bijvoorbeeld met deze tips!

1. Gebruik geen Vlaamse woorden

Simple but sound advice. Krijg je onverhoeds toch een niet te onderdrukken neiging om Vlaamse woorden te produceren (denk: je elleboog tegen de deur gestoten GODVERDOMMEMILJAARDENONDEDJU!), probeer dit dan binnensmonds te doen. Eén seconde van onoplettendheid is voldoende om ontmaskerd te worden. Typisch Vlaamse woorden als ‘frigo’, ‘microgolf’, ‘ajuin’ en ‘frietkot’ hebben instant effect op elke Nederlander in een straal van 10 meter om je heen. Je ziet ze hun hoofd oprichten, hun ogen alert opensperren, soms zelfs een beetje aan de lucht ruiken in de hoop misschien een vage mayonaise-met-citroen-lucht te detecteren. Waar zit de Belg? IK HOORDE EEN BELGISCH WOORDJE, HIJ KAN NIET VER ZIJN!

Zodra bekend is dat je een Belg in Nederland bent, ontkom je niet aan de verplichting om elk Vlaams woordje dat ze kennen (en dat zijn er onverhoopt veel) tot in den treure toe in je lieve schattige accentje te herhalen. Je mag hier pas mee ophouden als de Nederlander in kwestie van pure uncontainable joy om de adorableness of it all in tienduizend stukken op de vloer is uiteengespat.

Bedenk voordat je iets zegt altijd dat een bekend Nederlands gezegde luidt: ‘Iedere keer als een Vlaming praat, wordt ergens een puppy geboren.’

giphy2

2. Leg nooit Belgische dingen uit

Nederlanders vertellen je namelijk zelf wel hoe België in elkaar zit en wat bepaalde Belgische woordjes precies betekenen. De Nederlander heeft een hardnekkige drang om Belgen constant Belgische dingen uit te leggen. Vaak weet hij het zelfs beter. Hij weet exact hoe hard wij Vlamen de Wallonen (ook bekend als Walloniërs) haten, welke vooroordelen wel/niet waar zijn, wat er allemaal kut is aan Brussel (bakermat van de Brusselingen) en hoe onze 28 regeringen werken. Of beter: niet werken! HAHAHAHA! Het was werkelijk dikke pret om als Belg in Nederland te wonen tijdens de Grote Regeringsformatie van 2010-2011, kan ik u vertellen.

3. Word nooit boos

Want dan lacht een Nederlander je gewoon keihard in je gezicht uit. Geen enkele Nederlander gelooft dat een Belg écht intimiderend kan zijn, al roep en tier en vloek je nog zo hard. Voor hen klinkt het een beetje alsof de Teletubbies op ze staan te schelden. Absolutely no fucks given.

4. Wees geen typische Belg

Met andere woorden: nooit met een papieren puntzak friet met mayonaise over straat lopen. Begin nooit een eigen brouwerij. Eet nooit pralines of wafels in het openbaar. Zeg nooit iets zo dom dat het rechtstreeks uit een dommeblondjesmop zou kunnen komen. Stripverhalen lees je stiekem in je eigen huis, nooit daarbuiten. Probeer nooit wegen te herstellen, want dat kan je niet. Draai het volume van je iPod naar beneden als je in het openbaar vervoer naar je favoriete schijven van K3, Eddy Wally en Clouseau luistert. En for the love of god, onderdruk je pedofiele neigingen. Dat soort dingen doe je maar in je verborgen Waalse kelder.

giphy

5. Hou je mond!!!!!!!!

Hoe zorgvuldig bovenstaande tips ook zijn geselecteerd: zodra je als Belg in Nederland iets zegt, zullen ze je meteen herkennen als Belg en je naar het midden van het dorpsplein duwen waar iedereen je zal aaien en in de wangen knijpen en je daarna moet blijven voor een vierentwintiguursoptreden van Lil Kleine.

Helaas.

Dit artikel werd u aangeboden door ING en Heineken, zoals alles in Nederland.

3 thoughts on “Tips om onopvallend een Belg in Nederland te zijn

  1. Ik ben al tien jaar getrouwd met een West-Vlaming die nu werkt in Den Helder en wat je schrijft klinkt wel erg bekend. Ik heb zo’n sujet als collega die ineens Vlaams gaat praten zodra onze Belgische collega’s binnen zijn. Veel Allez! Amai! Ge kent da wel. Ik gebruik af en toe wel Vlaamse woorden in mijn normale gesprek simpel omdat ik daar al meer dan tien jaar in ben ondergedompeld. Woorden als fritekot en dampkap, hof en hall zijn mij al niet meer vreemd. Vooral het verschillende gebruik van de voorzetsels was even wennen (achter de hoek, op de bus). Afijn. Ik moet straks inburgeren in Oost-Vlaanderen. Benieuwd hoe dát zal zijn (als Nederlander tussen de Vlamingen)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *