How I work

In het kader van mijn blogactie van een tijdje geleden schreef ik onderstaande blogpost voor Evi van Evi’s Journey. Geïnspireerd op haar eigen How I Work blogpost, die zeker de moeite waard is als je een duizelingwekkend aantal nieuwe apps wil leren kennen om je bij zowat alles in je leven te helpen.

How I work

Huidige job: copy & concept lead bij het reclamebureau van een digitaal mediabedrijf.
Huidig mobiel toestel: Honor 8.
Huidige computer: MacBook Air (zowel privé en op werk).

Zonder welke apps/tools/software kun jij niet werken en waarom?

Sinds ik 10 jaar geleden al die slome, lelijke Windows-ellende heb ingeruild voor een MacBook, wil ik nooit meer iets anders. Maar mijn liefde voor Apple stopt wél bij computers, want verder ben ik verknocht aan Android. Net als Evi ben ik een Google fangirl wat betreft apps, die dus heerlijk makkelijk syncen met mijn telefoon. Zowel privé als op werk leef ik voor Google Calendar, Google Drive en Google Docs. Vooral dat laatste is voor mij onontbeerlijk: ik ben constant met tekst bezig en vind het de makkelijkste manier om altijd en overal mijn copy bij te houden. Bovendien kun je er heel soepel in samenwerken en redigeren.

Blogs lezen doe ik via Bloglovin’ en reacties op mijn eigen blogposts lees (en beantwoord) ik via de WordPress-app. Schrijven doe ik wel in de browser, want dat vind ik toch niet zo lekker lopen in de app. Bovendien deponeer ik meestal zo’n honderd miljoen woorden in één simpele blogpost en mijn duimen kunnen dat niet aan. Ik hou mijn traffic in de gaten via de app van Google Analytics, maar niet echt heel intensief want ik heb er niet zoveel kaas van gegeten.

Op dode momentjes scroll ik graag door Instagram of de app van AT5. Dat is de nieuwszender van Amsterdam en als er één stad is waar er altijd interessant (en veelal bizar) nieuws te vinden is, is het wel mijn thuisstad. Steevast goed voor wat boeiend leesvoer terwijl ik bijvoorbeeld op de tram zit te wachten. In de tram lees ik vrijwel altijd een boek (fysiek of op mijn e-reader) en mijn leesvoortgang hou ik vervolgens bij in de app van Goodreads.

Ik ben niet zo’n foto-persoon, maar als ik eens van lekker belangrijk wil doen op Instagram met een mooie foto, gooi ik hem – zoals het elke basic bitch betaamt – meestal door VSCO. Ik ben ook niet zo’n wandel- of sportpersoon, maar heb mezelf toch maar eens een FitBit aangeschaft en track sindsdien wel trouw elke dag mijn voortgang (en vooral ook mijn slaappatroon). Daarnaast heb ik schaamtelijk veel winkel-apps: H&M, Asos, AliExpress, HEMA en zelfs AH To Go. Maar da’s allemaal toch vooral om te kunnen sparen voor korting en free stuff. Basic bitches love free stuff, oké? Laat mij.

Hoe ziet je bureau eruit?

Ik heb een simpel wit elektronisch IKEA-bureau, waar ik dus ook aan kan staan. Het is meestal wel redelijk netjes – wij doen letterlijk alles digitaal en dus heb ik nooit papieren of mapjes o.i.d. rondslingeren. Meestal een notitieboekje en wat Post-Its, that’s it. Ik heb wél vaak allerlei kabeltjes voor laptops en telefoons in de weg liggen en ettelijke halflege koppen koffie. Daarnaast heb ik een LEGO Star Wars X-wing en een LEGO Darth Vader bij mijn scherm staan, want waarom niet?

Thuis heb ik niet echt een bureau want ik woon in Amsterdam en daar is nul ruimte dus wij wonen in een soort schoenendoos. Er staat wel een ‘bureau’ (een simpel houten IKEA-tafeltje) in onze ‘tweede slaapkamer’ (een kamertje waar letterlijk één eenpersoonsbed in zou passen en verder niks), maar dat staat zo vol met rommel dat ik daar eigenlijk nooit aan zit om echt te werken. Dan ga ik meestal gewoon aan de eettafel zitten.

Wat is je beste tijdbesparende shortcut/lifehack?

Ik wéét dat ik enorm veel tijd zou besparen met meer voorbereiding. Maar toch doe ik nooit simpele dingen als ‘s avonds al ontbijt klaarzetten of een outfit uitkiezen. En ik loop ook veel te vaak te dagdromen en verlies daar veel tijd door.

Wat is je favoriete to-do list manager?

Sinds ik een wel erg enthousiaste drie uur durende cursus over Getting Things Done heb gekregen van onze CEO (al tien jaar een toegewijde GTD’-er), maak ik intensief gebruik van Todoist op zowel laptop als mobiel. Perfect om snelle aantekeningen te maken, boodschappen te noteren en brain farts op te slaan, waar ik ze vroeger constant vergat en verloor en zo continu cornflakes zonder melk moest eten en zonder deftige bloginspiratie zat. En zeg nu zelf: da’s geen manier van leven. Zodus: Todoist for life! Al heb ik het GTD-systeem met labels en filters en alles wel al na ongeveer drie dagen opgegeven. Maar de gewoonte van het snel noteren wanneer ik iets bedenk, is gelukkig wel gebleven.

Is er naast je telefoon en computer een gadget waar je niet zonder kan?

Ik heb een tablet maar maak er amper gebruik van. Ik ben wel verslingerd aan mijn e-reader (Kobo Glo, geloof ik) en ik heb ook elke minuut van elke dag (behalve onder de douche) mijn FitBit Alta HR om.

In welke alledaagse bezigheid ben jij beter dan de rest? Wat is je geheim?

Heel snel lezen en schrijven. Mijn gemiddelde leessnelheid is zo’n 750 woorden per minuut en ik kan heel snel andermans teksten nalezen en redigeren. Als ik echt in m’n flow zit dan ram ik er zowel copy als blogposts op topsnelheid uit. Mijn geheim? Ik ben de hele dag door met taal bezig, zowel tijdens als na werk. Ik blog natuurlijk, ik lees veel, ik schrijf af en toe voor websites zoals Charlie Magazine en Bedrock.nl en ik klus al eens bij als freelance copywriter. Taal is het enige waar ik echt goed in ben en wat ik volledig snap. Ik kan bijvoorbeeld niet designen, filmen, editen of fotograferen. Dus richt ik mij volledig op mijn core business en probeer ik daar constant nog beter in te worden. Specialisatie is dus mijn geheim, I guess.

Wat ben je op dit moment aan het lezen?

Ik heb nog een twintigtal bladzijden te gaan in ‘Eleanor Oliphant is Completely Fine’ en ik vond het echt een geweldig verfrissend boek.

Ben je eerder een introvert of een extravert?

Ik kom over als een extravert omdat ik redelijk luid en aanwezig en assertief ben. En bovenal erg enthousiast. Maar in wezen ben ik een introvert: sociaal contact zuigt energie uit mij.

Hoe ziet je slaaproutine eruit?

Ik dacht altijd dat ik een goeie slaper was en snapte dan ook niet waarom ik na 9 uur slaap alsnog niet uitgerust wakker werd. Tot ik m’n FitBit kocht en ontdekte dat ik in feite erg onrustig slaap. Die nachten van 9 uur blijken eigenlijk maar voor 7 á 7,5 uur slaap te zorgen, omdat ik heel vaak wakker word. Sinds een tijdje heb ik wel de gewoonte om elke avond voor ik ga slapen nog wat te lezen en ik merk dat het me helpt om te ontspannen en sneller in slaap te vallen.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Elke deur kan hier voor je open, maar je moet zelf de klink vinden.” Het is een van de eerste dingen die mijn creative director en soort-van-mentor tegen me zei toen ik bij mijn huidige bedrijf ging werken en boy, did it stick. Bij elke job die ik hiervoor deed, voerde ik gewoon het werk uit dat me werd gegeven. Ik stond er niet bij stil dat ik m’n functie zelf kon vormgeven. Zodra ik dat besefte, heb ik die kans met beide handen gegrepen – en even vaak zelf gecreëerd. De functie die ik nu heb verschilt enorm van waar ik destijds voor ben aangenomen, maar het is bijna volledig wat ik wil. Ik vond dat advies zó nuttig dat ik het nu zelfs als vaste zin gebruik in elke vacaturetekst die ik voor ons bedrijf schrijf.

Is er iets dat je hieraan wilt toevoegen dat ook interessant kan zijn voor je lezers?

Dat, eigenlijk. Hierboven. Pak die kansen. Maak ze desnoods zelf. Wachten tot iemand ze op een zilveren schoteltje aan je komt presenteren is tijdverspilling en maakt niemand gelukkig.

2 thoughts on “How I work

  1. Ik had dat dus ook hé, dat ik dacht dat ik zeker 8u sliep en dat blijkt (weet ik ook van mijn Fitbit) dus soms anderhalf uur minder te zijn. En ik zit ook altijd onder het gemiddelde aantal uren diepe slaap. Weet niet of dat er iets mee te maken heeft dat ik altijd moe ben. Alleszins wel interessant om te weten 🙂
    En bij mij is het omgekeerd: Apple voor m’n gsm en Windows voor m’n laptop maar ik zou graag omwisselen :p

    1. Ik heb dus exact hetzelfde. Altijd te weinig diepe slaap. En standaard één tot anderhalf uur minder slaap dan je zou denken (gerekend vanaf het moment dat ik in slaap val tot het moment dat ik ’s ochtends wakker word). Good to know, maar het betekent wel dat ik veel vroeger naar bed zou moeten gaan dan ik doe en blehhhh, toch niet zo veel zin in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *