Keek op de Week #44

Oftewel: mijn wekelijkse rubriek op zondag, waarin ik terugblik op de voorbije 7 dagen.

Highlights van de week

* Maandagavond vertrok ik naar m’n ouderlijk huis, waarna ik een halve dinsdag in het centrum van Ieper doorbracht. Lees: door de straten zwerven (met rolkoffer voor instant toeristenpunten), geheel toevallig best wel geweldige sandalen scoren voor 5 euro, een beetje bij Maona zitten sapjes slurpen en wat freelance copy rammen, en koffie drinken met mijn beste vriend die toevallig ook wat tijd vrij had.

* Wenkbrauwen van volslagen vreemden de lucht in doen schieten als ik in said sapjesbar naar aanleiding van de vraag ‘en wat zit je te doen op je laptop?’ zeg dat ik gewoon wat freelance copy-werk doe. You see: freelancen is in deze regio nog niet helemaal ingeburgerd als volwaardig werk. Als je ‘freelance [vul beroep in]’ antwoordt als iemand vraagt wat je precies voor werk doet, komt dat eigenlijk altijd neer op ‘endlessly disappointing my West-Vlaamse mémé’. De wenkbrauwen rezen nog een stukje toen ik zei dat ik in de reclame werk (dat is toch geen echte sector?) als creative (oeioei, zo’n speciaal kunstenaarsgeval!) en ik sinds kort in Antwerpen woon (AZO VERRE?!). Het werd nóg leuker toen de uitbater vroeg: “Ben je daar verzeild geraakt door je studies miskienst?” Neen, meneer, ik heb in Amsterdam gestudeerd en ben net terug na 9 jaar daar wonen. Wenkbrauwen have officially disappeared. Ahhh, de Westhoek! Easily impressed, maar wel altijd gezellig <3

* Diezelfde dinsdag gingen mijn Lief en ik naar Kortrijk voor een try-out van The Sore Losers in legendarisch ondergronds café Den Trap met vrienden, wat redelijk geweldig was. De rest van de avond was speciaalbier op een terras en samen stand-up comedy shows kijken op Netflix in hun nieuwe en keigezellige huis.

* Woensdag was heerlijk lui. Het stel waar we bij bleven logeren in Kortrijk zou naar de Auchan gaan – een typisch West-Vlaamse uitstap op feestdagen om lekker goedkoop alcohol en vlees en what not in te slaan vlak over de Franse grens – en omdat ik daar nog nooit was geweest en we verder geen plannen hadden, gingen we gewoon mee. Ineens waren we twee van die stellen die samen naar een supermarkt op uitstap gingen, maar dat was eigenlijk totaal niet erg. Want het was tof. De Auchan is namelijk een soort Walmart, maar dan helaas wel zonder de XXL cereals aisle. Alsnog wel tof. Vooral door het gezelschap, natuurlijk. Daarna naar de Burger King, waar ze ook in Frankrijk geen twister fries bleken te hebben en ik wederom diep teleurgesteld was.

* Zaterdag kwam mijn schoonfamilie op bezoek en gingen we met z’n allen naar de Zoo. Mijn Lief kon zijn peterplicht vervullen door urenlang mee te gaan in het enthousiasme van zijn nichtje en ik zag eindelijk weer eens stokstaartjes a.k.a. my spirit animals. ’s Avonds gingen we naar Bavet want da’s altijd goed.

* Mijn schoonouders hadden een hotel geboekt om er een volledig weekend van te maken, dus vandaag trokken we nog samen de stad in. De zon scheen en overal waren er foodfestivals (voor het Bollekesfeest), dus het was een fijne dag. Afgesloten bij Bocadero, because of course.  

Dat was minder, vlinder

* Een hele fles olijfolie breken aan de rand van het aanrecht. Definitely geen aanrader voor uw vrijdagavond.

* De Burger King, eigenlijk. En niet alleen door het schrijnende gebrek aan twister fries. Ik weet dat het geen hoogstaande cuisine is, maar af en toe kon ik echt geweldig hard genieten van zo’n portie goedkope vettigheid als lunch. En nu was het gewoon… meh? Óf de Franse Burger King is niet hetzelfde als de Nederlandse, óf ik heb een overload aan vettigheid in de vorm van Burger King opgedaan in Amsterdam waardoor mijn smaakpapillen in protest zijn gegaan.

* Het meest belachelijke salarisvoorstel dat ik ooit in m’n leven heb gehad. Als in: niet eens bij mijn allereerste job na de universiteit, met nul ervaring. Zo absurd weinig dat mijn Lief letterlijk hardop in lachen is uitgebarsten. Ik wilde eerlijk gezegd liever janken. Wauw. If you pay peanuts, you get monkeys, schatjes. Sommige reclamebureaus blijken niet goed te snappen dat die filosofie niet enkel geldt als ze hun klanten een factuur sturen, maar ook voor de salarissen die ze hun eigen werknemers betalen. #thanksbutnothanks #boybye

Uitkijken naar…

* Gone West in Ieper aanstaande zaterdag! Want Tom Lanoye komt! Mijn literaire held! TOM LANOYE! I MEAN! AAAHHH!

13 thoughts on “Keek op de Week #44

  1. Zou daar sowieso pas op 1 september zijn gestart, dus misschien niet eens. Ik heb nu namelijk nog een aanbieding en 2 andere opties waar ik binnenkort over in gesprek ga. Dus plenty to do gelukkig ? Ik wil gewoon echt de goede plek vinden die me de juiste kansen geeft, maar ook waardering. En als je verwacht dat ik er ineens 500 euro netto op achteruit ga en niet eens over een euro meer wil onderhandelen, dan voel ik dat laatste toch niet echt. Dus last minute alsnog voor gepast. Ach, we zien het wel!

    1. Ik heb wel even gepolst bij een oude rot in het vak (met eigen werknemers in België) of ik nu echt veel te hoge verwachtingen heb en mensen hier gewoon debiel veel minder verdienen dan in Amsterdam, but nope. Hij zei meteen dat het een absurd laag bod was voor mijn profiel en mijn ervaring en basically een belediging. Is namelijk wel lastig om je eigen waarde in te schatten in een ander land, zonder referentiekader, maar het blijkt toch niet heel anders te zijn dan in Amsterdam. Gewoon meer extralegale voordelen ipv netto geld – die ze overigens ook totaal niet aanboden. Maar daar kan jouw vriend je gelukkig vast wel goed bij helpen!

 1. Ha, dat goedkoop boodschappen over de grens doen, dat doen wij ook :’) Maar dan in Duitsland, stamt nog vanuit het tijdperk dat mijn vriend in Arnhem woonde. En op Koningsdag ben ik ook wel eens gaan shoppen in Duitsland (ik ben nou eenmaal niet zo’n Hollansch feestbeest) waar het heerlijk rustig was 😀

 2. Ik haat Auchan with a passion, echt! Vreselijk. Achtendertig kilometer wandelen en zoeken waar alles staat en het enige wat goedkoper is, is de wijn, de cider en het water. Wat is er mis met water uit de kraan?
  Stomme winkel, ik ga noooooit meer.

  1. Maar echt! Tientallen liters water waren mensen daar aan het hoarden! Alsof ze zich aan het voorbereiden waren op de apocalyps, bizar. En ik haat het als mensen water in flessen kopen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *