Dingen die me abnormaal hard irriteren

lijstje

Beter bekend als pet peeves. Kleine dingetjes, meestal. Voor de meeste mensen dan ook onbenullige dingetjes. Maar niet voor jou. Om de een of andere onbekende reden erger jij je er echt mateloos kapot aan. Halen ze echt het bloed vanonder je nagels vandaan. Kunnen ze je op een slechte dag zelfs compleet moordlustig maken. Herkenbaar? Tuurlijk, want iedereen heeft ze.

Bij deze dus: voel je vooral niet persoonlijk aangevallen als ik dingen opnoem die jij toevallig elke dag doet. It’s me, not you.

Mijn persoonlijke pet peeves from hell

 • Mensen die hardop neuriën, fluiten of zingen in het openbaar. Ik heb niet om uw gratuit concert gevraagd, madam, dus trakteer mij er alstublieft ook niet op. Ik gun iedereen z’n vrolijkheid van ganser harte, maar om de een of andere reden vind ik dit de meest aanstellerige bloed-vanonder-mijn-nagels-halende-manier om het te uiten.
 • Mensen die het geluid van het toetsenbord van hun smartphone aan hebben staan.
 • Driehonderdduizend hashtags gebruiken in de duidelijkste kreet om aandacht ever. #fashion #outfit #me #girl #human #selfie 
 • Hashtags gebruiken maar #dan #niet #snappen #hoe#die#precies#werken.
 • Het geluid van zoenende mensen. Iedereen behalve ikzelf dus, ja, inderdaad. In real life en op televisie. Cannot handle.
 • Mensen die mijn naam verkeerd spellen terwijl de correcte spelling je gewoon letterlijk zit te aan te gapen vanaf 1) mijn e-mailadres en 2) de handtekening in mijn oorspronkelijke mail?!
 • Blogs die in hun welkomsttekst iets hebben staan á la “Zet u gerust neer, drink een kop koffie en lees rustig verder.” Als je het toch nooit beter kan doen dan Herman de Coninck, why even bother?
 • Mensen met een nieuw kapsel met rechte lijnen waar dan toch net één lokje niet goed geknipt is en uitsteekt en je dat dan toch niet zelf mag afknippen want dat is redelijk ongepast zo ongevraagd bij een vreemde die voor je zit in de bus.
 • Vrouwen die schoenen dragen met lelijke lompe hakken.
 • Instagrammers die altijd toevallig net met hun hand aan hun haar zaten en naar beneden keken en een beetje schuin glimlachten nét toen de foto compleet ongevraagd werd genomen, met de perfecte lichtinval en hun complete outfit er tot in detail op.
 • Mensen die na 16 jaar nog steeds niet snappen hoe je efficiënt door de luchthavencontrole gaat. Je wéét dat je geen vloeistoffen van meer dan 100 ml mee mag hebben en haal je fucking laptop gewoon uit je rugzak for crying out loud!
 • Mensen die muziek in het openbaar luisteren via speakers in plaats van oortjes. Were you raised in a barn?
 • Profielfoto’s op Facebook van baby’s. Dat een kind krijgen zo ingrijpend is dat het je hele leven gaat beheersen, geloof ik graag. Maar neemt zo’n baby dan écht meteen je complete persoonlijkheid over? Heb je dan geeneens nog een eigen gezicht… really?
 • In dezelfde categorie: als koppel twee namen gebruiken voor één Facebookprofiel is al schaamtelijk genoeg, maar ik word pas écht agressief als ik dan steeds dingen zie staan als “Shirley en Davey vindt je foto leuk”. #houmetegen #kzweertu
 • Mensen die ongegeneerd lopen rochelen of heel hard en slijmerig hun neus ophalen en plein public.
 • Mensen die niet eens de Engelse basisgrammatica onder de knie hebben maar dan toch per se in het Engels willen bloggen of tweeten.
 • Dat vieze laagje water op yoghurt. Boeit me niet dat het gezond is. Vies. Weg. Nu.
 • Gekraakte boekenruggen.
 • Mensen die heel luid kauwgom kauwen in een verder best wel stille ruimte.
 • Vlamingen die Vlaamse spreektaal gebruiken in geschreven teksten – niet opzettelijk voor wat extra schwung in de tekst, maar omdat ze oprecht denken dat het correct Nederlands is. Denk: foto’s trekken, een mooi kleedje, een tas koffie, op de trein zitten, kwart na vier, etc.
 • Chauffeurs die geen richtingaanwijzer gebruiken.
 • Mensen die glutenvrij eten zonder dat ze glutenintolerant zijn.
 • Sowieso mensen die alle trendy superfoodbloggers gedachteloos napraten. Hardop. Tegen mij.
 • Oudere koppels die elkaar ‘mama’ en ‘papa’ noemen.
 • West-Vlaamse koppels die elkaar ‘keppe‘ of ‘pietje‘ noemen. *huiver*
 • Fietsers die zich via het trottoir helemaal voor de rij wachtende fietsers bij het rode licht manoeuvreren, omdat ze zichzelf zo belangrijk vinden dat ze absoluut niet 2 seconden langer kunnen wachten dan de rest.
 • Mensen die over hun buikgriep of voedselvergiftiging vertellen alsof ik écht tot in detail wil weten wat ze de afgelopen week elke dag op de wc hebben uitgevoerd.
 • Mensen die keihard lachen of steeds zitten te praten in de bioscoop.
 • Mensen die keihard zitten bellen in de trein.
 • Mensen.

19 thoughts on “Dingen die me abnormaal hard irriteren

 1. Hahaha, geweldige lijst, ik heb hier echt hardop mee moeten lachen. In dezelfde categorie: zoenende mensen op de roltrap, ‘muziekkenners’ die enkel de reviews van De Standaard en De Morgen napraten en mensen die ellendig vaak de hashtag #fitgirl gebruiken terwijl ik een pak friet naar binnen werk.

 2. Jep, mensen. Ik maak me denk ik wel schuldig aan een paar van deze dingen. Haha. Maar ach, dat zal misschien omgekeerd ook zo zijn. Ik vind van die rochelaars echt super voos! Ik begrijp ook niet waarom mensen dat doen. Slik uw speeksel gewoon in? Niet moeilijk toch?

  1. Hahaha ja inderdaad, precies mijn gedachten! Ik lees ook vaak dingen die ikzelf doe in dit soort lijstjes bij anderen, grappig dat we allemaal zo compleet andere stomme kleine onverklaarbare ergernissen hebben!

 3. Ik zat vrijwel de hele tijd te glimlachen tijdens het lezen van deze lijst. Halverwege besefte ik plots ook dat je dan waarschijnlijk gek wordt van sommige van mijn blogposts vermits ik dat vlaams schrijven dus nogal vaak doe. Gewoon, zomaar én niet eens in het cursief. 🙂

  Dat van de verkeerd geschreven naam is ook heel herkenbaar. Ik maak me telkens exact dezelfde bedenking wanneer iemand me via Facebook of mail contacteerd en mijn naam fout schrijft terwijl de correcte versie er vlak boven staat.

 4. ik irriteer me mateloos aan niet-West-Vlamingen die de hele tijd “Bruhhe” scanderen. Of proberen West-Vlaams te spreken. Serieus, gow zeg. 😉

 5. Nederlanders (of geïndoctrineerde Vlamingen) die ‘hun’ versie van het Nederlands beschouwen als ‘correct’ Nederlands ;-). Kleed is alvast een correct alternatief voor jurk. En de rest zou het moeten zijn! Ah ja, ik kan toch niet ‘een kop koffie’ schrijven… Dat gaat gewoon niet, daarvan krijg ik als Vlaming een identiteitscrisis :-).

  1. ‘Kleed’ wordt in het Nederlandse taalgebied enkel als alternatief voor ‘jurk’ beschouwd in de betekenis van religieus gewaad, zoals het kleed van een priester. En Vlaanderen valt, hoe Vlaams-nationalistisch ‘geïndoctrineerd’ sommige inwoners ook zijn, nog steeds in dat taalgebied. Waar Nederlandse grammatica en spelling geldt.
   Bijzonder dat je de officiële versie als ‘onze’ versie ziet… Alsof die zelf bedacht is of zo. Maar een ’tas koffie’ vind je wél correct, en niet gewoon ‘jouw’ versie? Oké.
   In mijn optiek is spreektaal geen correcte schrijftaal. En dus erger ik mij eraan. Maar iedereen doet wat-ie wil op z’n eigen blog natuurlijk. Dus veel valt er niet over te discussiëren ?
   Fijne dag nog! (of is dat te Hollands en moet ik ‘plezant’ zeggen, als ik een échte identiteitscrisisloze Vlaming wil zijn? ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *