De groener doener tag

Ik zag deze tag bij Lieze en was meteen geïntegreerd. Ik schrijf namelijk nooit over dit onderwerp, maar de vragen deden me daar wel zin in krijgen. Ben ik dan zo groen? Hm, eerder lichtgroen in mijn dagelijks leven, vrees ik. Ik ben er niet zo bewust mee bezig, maar ik vind het wel belangrijk. Als ik lees over een duurzame variant van een alledaags voorwerp (meestal bij een andere blogger), sta ik er wel voor open om dat in mijn eigen leven te implementeren. Ik denk er dus zelf niet actief over na en heb vaak een duwtje of inspiratie nodig van iemand anders, maar ik maak mijn leven wel graag wat groener waar mogelijk (en waar ik het nog steeds comfortabel vind, moet ik wel eerlijk toevoegen).
Deze tag bestaat uit 7 vragen, allemaal bedacht door groene bloggers, bij wie je dus zeker een kijkje kan nemen als je meer tips voor een groener leven wil.

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?

– Sara van MevrouwMiauw

Wat ik vroeger op automatische piloot deed, maar sinds een paar jaar helaas niet meer, is afval scheiden. De regels daaromtrent zijn namelijk niet zo streng in Nederlands als in België. Ik weet nog heel goed hoe geshockeerd mijn ouders en ik waren toen we bijna 9 jaar geleden aan mijn kersverse huisbaas vroegen waar we alle kartonnen verpakkingen van mijn nieuwe meubelen moesten gooien, en hij ons niet-begrijpend aankeek en zei: “Uhm. Gewoon. In de vuilnisbak?” That’s right, in Amsterdam flikkeren de meeste mensen simpelweg alles in één keukenvuilnisbak. Karton, blik, plastic, alles. Enkel glas wordt altijd gescheiden. De meeste buurten hebben inmiddels gelukkig wel een karton-container naast de regulier glas- en alles-container, dus dat scheelt, maar plastic-containers zijn niet wijdverspreid. En ja, kijk, ik moet toegeven: na al die jaren gooi ik inmiddels mijn plastic verpakkingen ook gewoon bij de rest. In plaats van het te scheiden en af en toe eens drie straten om te fietsen naar een plastic-container. Ik vind het eigenlijk wel gênant omdat toe te geven, moet ik zeggen, dus het is wel tijd om daar eens wat aan te doen. Daarin kan ik zeker een pak groener worden.

Net als op het vlak van kopen. Want ik koop bijna alles online. En daar moeten vliegtuigen voor vliegen en auto’s voor rijden en al die spullen zijn steevast verpakt in dertien lagen plastic. Terwijl ik echt een hekel heb aan onnodig plastic. Want wat ik dan wel weer bewust doe, zijn dingen als altijd plastic tasjes meenemen naar de supermarkt (maar sinds twee jaar moet je bijbetalen voor tasjes in Nederlandse winkels, dus dat doen veel mensen inmiddels wel al) of een Dopper gebruiken in plaats van flessen water te kopen (wat ik sowieso een van de domste dingen vind die mensen doen).

Verder ben ik erg geïnteresseerd in duurzame varianten van wegwerpproducten, zoals wasbare wattenschijfjes en kartonnen wattenstaafjes. Die heb ik nog niet, maar staan op mijn to-buy lijstje voor als mijn huidige voorraad op is. Sinds een tijdje heb ik mezelf ook verplicht om voortaan alles eerst helemaal op te maken voor ik weer nieuwe producten insla (yes, especially looking at you, shampoo en make-up.)

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

– Sanne van Omdat ik dat wil

  • Ik heb nooit de verwarming onnodig aanstaan. Onze thermostaat staat ’s nachts en overdag (als we allebei aan het werk zijn) op 18 graden en wordt pas hoger gezet als we thuis zijn. Maar ook dan nooit hoger dan 20,5 graden. Ons appartement is vrij warm van zichzelf, want het zit tussen drie andere gesandwicht. Daarnaast trek ik ook meteen mijn warme chill pants aan als ik thuiskom van werk en zit ik op de bank graag onder een dekentje uit mijn assortiment van 153 exemplaren.
  • Ik doe altijd het licht uit als ik een kamer verlaat. Ik trek de stekkers uit van elektronica die niet worden gebruikt. En ik ga met onze koelkastdeur om zoals die in de supermarkt: alleen open als ik weet wat ik nodig heb, en dan zo snel mogelijk weer dicht.
  • We hebben een dure wasmachine gekocht die een pak minder water en elektriciteit verbruikt.

Hoe verspil jij minder voedsel?

– Natascha van Plantaardiger

Daar verdien ik absoluut geen pluimen voor. Mijn Lief kookt thuis en hij doet wel z’n best om restjes steeds op een creatieve manier in gerechten te verwerken. Maar ik gooi erg makkelijk eten weg. Een half belegd broodje als ik het halverwege toch niet zo lekker vind, een banaan die net iets te bruin is naar mijn zin, de twee buitenste sneden brood die bijna alleen maar korst zijn, een zakje zacht geworden chips,… Ik smijt het vaak zomaar weg, zonder erover na te denken. Het is mijn Lief die me er altijd over aanspreekt (en ja, het meestal dan zelf maar opeet to save it.)

Wat zou jij groen doen met een miljoen?

– Hermien van Kouwe Kleren

Een Tesla kopen! En een huis. En dat dan zo duurzaam mogelijk maken.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

– Sytse van Het Groene Broertje

Dat doe ik niet actief. Ik wijs mensen wel vaak op de onzin van flessen water kopen, of water onnodig laten lopen, of een rietje vragen bij een drankje. Maar da’s dan omdat die situatie zich voordoet. Dan vertel ik graag dat daar alternatieven voor zijn. Want ik weet dat het ook zo bij mij werkt: het is vaak geen onwil, maar pure onwetendheid. Ik sta er niet bij stil dat banale dingen als wattenschijfjes en tandenborstels eigenlijk enorm vervuilend zijn en heel makkelijk veel duurzamer kunnen, tot iemand mij daarop wijst.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?

– Giulia van Renmeisje

Ik heb er al veel positieve artikelen en blogposts over gelezen, maar ik kan mezelf er werkelijk niet toezetten om tampons te verruilen voor een menstruatiecup. Het idee alleen al lijkt me… ongemakkelijk. De verhalen over ‘de pijnloze manier om de cup eruit te draaien zodat-ie zichzelf niet vacuüm zuigt’ make me cringe in all the wrong places. En eerlijk is eerlijk: het lijkt me écht veel te veel gedoe om dat ding telkens uit te koken, om te spoelen, in speciale hoesjes mee te nemen,… Neen, sorry, ik snap de appeal zeker wel, maar ik vind persoonlijk tampons toch beter voor mij. (En ik ben ook zeker bereid om – als mijn huidige voorraad op is – over te stappen op duurzamere tampons.)

Daarnaast kan ik ook mijn vlees niet laten. Never will, either. Maar qua vleesconsumptie valt het bij mij op zich wel mee. Zo eet ik bijna elke week wel een paar dagen vegetarisch. Niet eens bewust, maar gewoon, omdat ik dan niet per se zin in vlees heb. Op brood geef ik de voorkeur aan kaas en zoetigheid, en ook in pasta wil ik bijna nooit vlees (behalve bij bolognese, want mmmm, bolognese). Ook pizza’s eet ik het liefst vegetarisch. Dus ja, dan gebeurt het vaak dat ik een hele dag geen vlees heb gegeten. Maar ik hou wel van stoofvlees. En hamburgers. En oh my god bacon on everything. Dus neen, volledig vegetarisch word ik nooit.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?

– Elcke van De Groene Zus

Hm. Geen idee, eigenlijk. Ik heb nog geen heel ingrijpende beslissingen gemaakt op dat gebied. Het zijn simpelweg allemaal kleine dingetje bij elkaar, waardoor mijn leven steeds een stukje groener wordt. Ik ben in ieder geval al blij dat ik er steeds bewuster van word en dat ook een beetje op anderen probeer over te dragen.


Wil je deze tag overnemen? Doe gerust, en drop een linkje in de comments. Dan kom ik zeker bij je lezen!

5 thoughts on “De groener doener tag

  1. Ik vind de cup echt een wijze uitvinding 🙂 Ik vul ook altijd mijn Tupperware fles met water maar ons kraantjeswater hier thuis smaakt echt niet lekker helaas dus wij kopen wel nog gewone grote flessen. Vind ik eigenlijk ook wel stom. Misschien moet ik maar eens kijken naar zo’n Brita filterkan ofzo. Verder en ik niet super groen eigenlijk. Ik neem wel zelf een zakje mee naar de winkel en ik moet nu van mezelf ook eerst al mijn producten op maken voor ik iets nieuws koop, maar ik smijt ook veel eten weg en wij hebben echt schaamtelijk veel afval. Ik verbaas mij daar altijd over als de vuilbak in de keuken wééral vol is.

    1. Wij hebben zo’n filterkan en da’s echt top! Het water smaakt zoveel zachter daardoor. Bij ons zijn het ook echt dat soort kleine dingetjes die ons ‘groen’ maken, en dan nog maar pastelgroen, eigenlijk. Maar het is toch beter dan niks doen!

  2. Ik herken mezelf in jouw lief; ik zou het bord van mijn lief verder leegeten als hij het niet opkrijgt om te vermijden dat ik eten zou moeten weggooien 😀 En dat van die cup en vacuüm zuigen echt waar, wat voor marketing is dat die zo’n horrorverhalen verspreidt. Blogs zouden gecensureerd moeten worden, ik voel alles toetrekken daar vanonder. Ik hou het wel bij een combinatie van wasbaar maandverband en wegwerpverband, dat is al een grote stap voorwaarts for now…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *