Talitha ging nog eens naar de IJ-hallen en kocht daar dingen

Vanmorgen bracht ik na heel lange tijd eindelijk nog eens een bezoekje aan de IJ-hallen in Amsterdam Noord. Dat deed ik vroeger wel regelmatig, omdat ik er tijdens mijn studententijd letterlijk pal naast woonde. In een zeecontainer die omgebouwd was tot zelfstandige studentenstudio, overigens. Vinden Belgen altijd heel apart om te horen. Ja, in Amsterdam stoppen ze studenten in containers, ja. Zo weinig woonruimte is er! Ik was destijds wel heel blij met mijn containerhuisje hoor. Na drie jaar appartementjes delen met andere studenten had ik ein-de-lijk mijn eigen stekje, met een keuken die ik zelf zo smerig of zo schoon kon houden als ik zelf wilde en een badkamer die altijd vrij was. Heerlijk! (In realiteit was het hele ding amper geïsoleerd en best wel shabby, maar goed, in die tijd was ik blij met weinig.)

Anyway, ik dwaal af. Het was alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens naar de IJ-hallen ging, dus sleepte ik vanmorgen mijn Lief er mee naartoe. Goed, wat zijn die hallen nu eigenlijk? Voor veel niet-Amsterdammers komt de naam wel bekend voor, maar slechts weinigen belanden er ooit echt. Je moet namelijk al geluk hebben als je eens een dag of weekendje in de stad bent, want de IJ-hallen zijn slechts één keer per maand geopend. De IJ-hallen zijn twee gigantische oude scheepswerfloodsen (is dat een woord? Ik vind van wel.) op de oude NDSM-werf, waar vroeger dus schepen werden gebouwd. Die twee loodsen veranderen tijdens IJ-hallenweekends in de grootste vlooienmarkt van Europa. Waar je echt úren kan rondlopen en je ogen uitkijken.

Maar goed, dan moet je er dus wel eerst geraken. Vanaf Centraal is de makkelijkste, goedkoopste en leukste manier zeker weten het pontje (oftewel: de veerboot) dat elk half uur helemaal gratis en voor niets naar de NDSM-werf vaart. Het hele tochtje duurt 12 minuten en zo zie je Amsterdam ook eens van een andere kant. Tipje van mij. Oh, en meteen nog eentje: als je eenmaal aankomt, zie je een pinautomaat in de muur. Ga daarheen. Pin daar cash. Want in de IJ-hallen moet je alles cash betalen. En ja, Belgen, ik weet het, u moet ik dat niet vertellen, want in België heeft iedereen altijd cash op zak en ben ik steevast de enige arme ziel die vraagt of ik “met de kaart kan betalen?” – “Wat, serieus?” – “Hoezo niet?” – “Fuckfuckfuck!” – “Kan iemand mij dat lenen, y’all?” – “Dank u, sorry, ik zweer dat ik het echt ga onthouden de volgende keer!” Maar goed. Contant geld dus. Belangrijk.

Vandaag keek ik echt mijn ogen uit toen we eenmaal van de pont afstapten. Want wauw, wat is de buurt daar veranderd sinds de laatste keer dat ik er was! En al helemaal sinds ik er zelf woonde. Noord is al een aantal jaar hard aan het gentrifying, maar de NDSM-werf was in mijn tijd nog best wel een ghetto buurtje om te wonen. Er was geregeld een inbraakgolf, vaak vandalisme, weinig horeca of diensten en, oh ja, er werd ook al eens een grootschalige wietplantage in een verlaten industrieel pandje opgerold. Maar nu zag ik ineens een bloemenwinkel, een BROOD-vestiging met koffiebar en hip dakterras, een to-go tosti-bar en een vegan snackbar. Okeetjes. We volgden de meute richting de IJ-hallen, alwaar ik ontdekte dat ze 1) nu ook een pinautomaat voor de entree hebben, en 2) die entree met een euro is opgeslagen. Maar goed, dat brengt het totaalbedrag alsnog maar op een weinig schokkende 5 euro voor uuuurenlang slenter- en afdingplezier, jongens! Dus helemaal bueno.

Eenmaal op het terrein zagen we dat één van de twee loodsen dicht is. Ah bon. Geen idee waarom, maar een deel van de kramen stond daardoor buiten opgesteld. Het was vandaag wel prima weer, dus dat kon nog wel. En dan nog heb je nog steeds veel waar voor je geld, hoor. Wij zijn er best wel snel doorheen gegaan en we hebben er alsnog drie uur gespendeerd. Een fijne drie uur, want ik vind dat wel tof, zo langs kraampjes slenteren en gekke dingen zien en misschien wel af en toe een leuke vondst doen. Ik hou ook heel erg van rommelmarkten, maar da’s dus niet echt een ding in Nederland – of in ieder geval niet in Amsterdam – en ik mis dat wel in de zomer. Ik hou ook erg van tweedehands, want zo ongeveer de helft van mijn inboedel is tweedehands. Of ja, wat betreft meubels dan toch. En vaasjes. En spiegels. En schoenen. (Voor dat laatste, Marktplaats en United Wardrobe, y’all. Echt doen.)

Wat hebben we dan zoal naar huis gesleept? Niet zo gek veel, eigenlijk, maar wel allemaal dingen waar ik erg blij mee ben. En omdat ik tijdens #40dagenbloggen al wat vaker dingen heb gedaan die ik verder nooit echt doe op deze blog, doe ik vandaag eens van shoplog. Influencer life en zo, je weet wel.

De retespannende aankopen die ik vandaag heb gedaan

Ik ben echt totaal niet goed in fotograferen en nog veel minder in flatlays – al bewonder ik die van Romy nog zo vaak, ik heb er gewoon geen talent voor – maar bij deze dan toch een poging tot.

Ik heb één trui en twee cardigans gekocht, allemaal lekker winter proof. De twee wollen cardigans zijn superzacht en zitten echt heel fijn. Beiden kostten 2 euro. De trui is een simpele H&M maar ik vond ‘m echt te leuk om te laten liggen. Zeker omdat-ie slechts 2,5 euro kostte. En verder, tja, wat valt er daar nog allemaal over te zeggen? Ik heb geen idee wat echte shoplog influencer lifestyle fashion bloggers verder nog zoal over drie truien weten te bazelen, dus hier houdt het alweer op. En neen, ik heb ook geen outfitfoto’s gemaakt.

Mijn Lief en ik hebben de zware kosten van deze flessen netjes verdeeld: hij een euro en ik een euro. De blauwe is puur voor decoratie en niet om heel functioneel iets in te doen, want – en ik citeer mijn Lief – ik ben langzaamaan een mamatje aan het worden die dat soort dingen leuk vind, blijkbaar. Het andere ding gaat binnenkort door mijn Lief gebruikt worden als fancy whisky-fles voor de whisky die hij nu nog niet heeft en nog nooit eerder heeft gehad, maar die hij sinds 5 seconden na deze aankoop ab-so-luut zo snel mogelijk in zijn leven nodig heeft, bijna net zo hard als water en zuurstof.

Ten slotte kocht ik nog deze oorbellen uit de 50s voor een dikke 5 euro. In perfecte staat en alles! En eens niet met clipjes, want brrrr, clipjes. Oorlelmarteldingen, ja. Maar deze zijn dus gewoon. En ik kocht ze. En ja. Dat was het.

OKÉ DIT WAS MIJN SHOPLOG THX FOR READING BYE.

14 thoughts on “Talitha ging nog eens naar de IJ-hallen en kocht daar dingen

 1. Leuk dat je er altijd goed weet te slagen. Ik ben helemaal niet goed in het vinden van de verborgen schatten. In België betaalt mijn vriend altijd, volgens mij is dat ook ooit begonnen doordat ik nooit contant geld heb en in België is dat vaak toch nog wel handig. Op zich ook een prima verdeling dat hij me in België mee uit eten neemt en betaalt. In Nederland betaal ik en kook ik voor hem met bonuskoopjes.

  1. En dan heb je nog best geluk in een stad als Leuven, want in de diepe krochten van Zuid-West-Vlaanderen waar ik elke maand een weekend heen ga, kan je zelfs niet pinnen bij een parkeerautomaat. ZUCHT. Daar hebben echt al héél véél toevallige bijgangers me uit de bres geholpen, hoor.

 2. Gij se influencer, wow joh. Haha, ik vind rommelmarkten ook echt megaleuk, maar het is alweer lang geleden voor ik er nog eens geweest ben! Gek genoeg ben ik dan wel weer minder van de tweedehandswinkel (behalve om mijn boekenstash aan te vullen).

 3. Ik hou absoluut niet van rommelmarkten, dus ik herken me niet zozeer in je verhaal, behalve in het feit van het cash geld. Ik betaal ook alles met de kaart en heb altijd maar een paar euro’s op zak om brood te kunnen kopen, dus misschien ben ik dan geen echte Belg? 😉

  1. Heb je toevallig een Keytrade-rekening? Da’s wel handig als je zo vaak je kaart gebruikt namelijk. Dan word je basically betaald om je kaart te gebruiken. Keytrade is mijn Belgische bank en ik ben er heel blij mee, maar omdat ik er zo weinig ben haal ik er niet veel voordeel uit. Maar mijn beste vriend heeft elke maand één gratis koffie omdat hij heel vaak z’n kaart gebruikt. Oké, klinkt nu redelijk schamel, haha, maar het is toch mooi meegenomen voor iets wat je sowieso al doet 😉

   1. Oei nee, daar heb ik zelfs nog nooit van gehoord. Ik ben klant van de ING en ik krijg helaas geen gratis koffie voor het veelvuldig gebruik, haha. Misschien moet ik een overstap maar eens overwegen 😉

 4. Ah wat leuk! Je raadt namelijk nooit waar ik net vandaan kom…de IJ-hallen dus 😉 Ik heb de IJ-hallen vorig jaar ontdekt en vind het nu zo leuk om daar regelmatig een kijkje te nemen. Ik slaag bijna altijd wel en nam vandaag ook weer 6 dingen mee.
  Gave aankopen heb je gedaan, vooral die twee truien!
  Goede tip van die pinautomaat trouwens. Ik pin altijd van tevoren bij ons eigen winkelcentrum geld. Normaal heb ik namelijk echt nooit cash op zak en dat is bij de IJ-hallen toch wel handig 😉
  Wat lief trouwens dat je mijn naam noemt! ♥ Ik moet zeggen dat ik het ook nog wel een uitdaging vind om kledingstukken als flatlay te fotograferen. Maar ik ga zometeen ook een poging wagen voor mijn aankopen 😉

  1. Kledingstukken zijn echt moeilijk! Die staan eigenlijk ook alleen maar mooi op een model. Maar ik ben benieuwd naar jouw resultaat! En je vondsten natuurlijk!

 5. Ik heb ook nooit cash op zak. Zelfs geen €2 voor een brood uit de automaat :p wij moeten hier dan altijd al ons kleingeld bij elkaar leggen om dat te kunnen betalen. Haha.
  Verder, tof spul heb je gekocht! Ik wil ook eens naar de IJ-hallen maar dat is nu ook niet bepaald in de buurt om daar gewoon eens naartoe te rijden.

  1. Haha das echt exact wij bij elk parkeerautomaat in Ieper ooit! En elke broodjeszaak. En koffiebar. En bakker. En café, zelfs, want HET IS ECHT DE MIDDELEEUWEN.

 6. Ik hou er ontzettend van om rond te slenteren op een rommelmarkt. Een garageverkoop vind ik minder leuk omdat de kraampjes dan door een heel dorp zijn verdeeld. Maar een kringloopwinkel of rommelmarkt geeft me steeds het gevoel dat ik op schattenjacht ben. Soms vind ik maandenlang niets en dan plots weer een heel deel leuke items. Met boeken heb ik al vrij veel chance gehad en ik heb ook enkele leuke kledingstukken op de kop kunnen tikken.

 7. Die oorbellen zijn wauwwww!
  In Berlijn zijn we heel wat vlooienmarktjes tegengekomen. En ik vond het erg fijn om langs de kraampjes te struinen. Mogen ze hier anders ook wel vaker organiseren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *