Een ietsje ingekorte en kuisere versie van dit stuk vind je bij Charlie Magazine.
In mijn voormalige thuisland ontstond vorige week heel wat ophef over een boek: Sexy, but tired. But sexy. van de Nederlandse vlogger Jamie Li. En neen, het geeft niet als je niet meteen weet wie dat is.
Jamie Li is een vrij bekende influencer in Nederland, zo blijkt. Volgens de vakliteratuur that is Wikipedia en enkele pastelkleurige lifestyleblogs is ze bekend geworden met beauty en fashion vlogs op YouTube. Basically richt ze dagelijks een camera op zichzelf, haar make-uptas, zichzelf, haar kleerkast en nog een beetje meer op zichzelf. En daar heeft ze een winstgevende business uit gebouwd. Oké. Good for her. Vlogs boeien mij persoonlijk niks, maar good for her. Ik doe het haar niet na.
Op een dag besloot Jamie Li dat captions onder haar eindeloze stroom outfitfoto’s op Instagram niet voldoende waren om haar wijsheid met de wereld te delen, en schreef dan maar een boek. Sexy, but tired. But sexy. belooft vrouwen te helpen om ‘alle ballen in de lucht te houden’ én daarbij steevast sexy as hell te blijven.
“Hoe hou je je relatie spicy? Hoe verberg je een buikje of een bips vol cellulite? (…) Of: hoe kom je uiterst stijlvol je zwangerschap door en tik je gelakt & gewaxt die bevalling af? En als je ze eenmaal hebt, die kids, wat trek je ze aan?”
Yep. En dat is nog maar de achterflap. Het wordt nog veel beter. Naar een feestje in gloednieuwe laarsjes die je voeten al na vijf minuten in een bloederige homp rauw vlees veranderen? Daar draait Jamie haar hand niet voor om! Dé truc om die levende hel te overleven is doodsimpel, zo leren we. (En neen, het is niet: andere schoenen dragen. So not sexy.) Jamie trekt gewoon boterhamzakjes over haar voeten. Supermakkelijk én slim, want zo vermijd je ook dat als je onverhoopt toch etterende open wonden oploopt, ze in ieder geval geen vlekjes maken. Fabulous.
Jamie gaat nog veel verder dan eenvoudige huis-, tuin- en keukentips. Op elk vlak van je leven kan je bijleren van dit vleesgeworden orakel der sexiness. Bevallen, bijvoorbeeld. Dat doe je bij voorkeur strak gewaxt en netjes gelakt, met gestyled haar. Voor de sexy as hell bevallingsvlog, gok ik? Vol trots verkondigt Jamie dat ze zelfs complimenten kreeg over haar keurig bijgewerkte schaamhaar. Van de verloskundige. Tijdens de bevalling. Because that ain’t weird at all, natuurlijk.
Maar de meeste opschudding ontstond over haar seksadvies. Jamie vindt namelijk dat als je man zin in seks heeft en jij geen serieuze lichamelijke klachten hebt, er niks anders op zit dan simpelweg zin maken.
‘Want mannen moeten hun zaad kwijt. Ze kunnen er ook niets aan doen. Het zaad moet eruit. Is de zak eenmaal geleegd, dan heb jij de man terug waar je voor hebt getekend. Dan is-ie weer leuk en gezellig.’
Laat dat maar even tot je doordringen, ja. “If you don’t, another (wo)man will’, voegt ze er later zelfs doodleuk aan toe.
Kijk, zelf heb ik he-le-maal niks met het fenomeen ‘influencer’. Maar zolang het beperkt blijft tot hun eigen obsessief gecureerde Instagramprofielen vol kijk-hier-sta-ik-supercasual-opzij-te-kijken-met-mijn-mond-een-beetje-open-en-een-hand-in-mijn-haar-foto’s heb ik er niet echt een probleem mee. Ik volg ze niet, dus ik heb er geen last van. Vind ik het belachelijk? Jazeker. Maar heeft het enige wezenlijke invloed op mijn leven of op de maatschappij? Goh, neen. En dus hou ik het op af en toe wat cynisch commentaar vanaf de zijlijn. Leven en laten leven en kumbaya en zo.
Maar dan besluit zo’n influencer om een dergelijke verzameling woordenvergif uit te braken en aan jonge meisjes en vrouwen te presenteren als de ultieme gids voor een sexy leven. En dan word ik boos. Hey, wil jij per se een boekje schrijven over jezelf? Moet je vooral doen. Veel plezier ermee. Maar kunnen we asjeblieft afspreken dat je niet vijftig jaar emancipatie probeert tenietdoen door vrolijk te pretenderen dat het oké is – nee, zelfs een must – om als vrouw de veredelde seksslaaf van je man te zijn?
En ja, ik zie je denken: hè, hoeveel schade kan zo’n professioneel selfieprinsesje nu helemaal berokkenen? Valt toch allemaal wel mee. Sure, zolang ze haar invloed aanwendt om biologische geitenmelkyoghurt uit IJsland te promoten in ruil voor een gratis handtas, is het redelijk onschuldig. Bovendien heeft Jamie net geen 60.000 volgers op Instagram en 40.000 abonnees op YouTube, wat haar in haar vakgebied (I know, maar laten we het voor de gein even zo noemen) niet per se een heel grote vis maakt. Wat maakt dat nu uit in een land met miljoenen inwoners?
Tja. Best wel veel dus. Want als je als influencer al een dagtaak hebt aan foto’s maken, bewerken, posten en promoten, ben je ook zeker een middagpauze kwijt aan elkaars foto’s liken en van nietszeggend commentaar en emoji’s voorzien. Zo hoort dat. Influencers promoten dan ook aan de lopende band elkaars producten. En zo stijgt een boek als dit razendsnel van 60.000 potentiële kopers naar enkele honderdduizenden.
Nog belangrijker is wie die honderdduizenden precies zijn. Jamie heeft voornamelijk vrouwelijke fans tussen 16 en 35 jaar. Logischerwijs maken we ons dan zorgen over die jonge meisjes, die alles wat influencers de virtuele wereld in blaten als zoete koek slikken. Willen we serieus dat zij opgroeien met het idee dat seks eigenlijk niets meer is dan de compleet onbedwingbare behoefte van mannen om hun zaad te lozen, bij voorkeur in hen? Ik mag verdomme hopen van niet.
Maar zij zijn niet de enigen die door dit vergif in print beïnvloed kunnen worden. Tuurlijk weet een 30-jarige moeder inmiddels wel dat er belangrijkere dingen zijn dan staying sexy als je bezig bent om een kind op de wereld te zetten. En dat ze zodoende driekwart van Jamie’s wijsheden met een flinke korrel zout in de vuilnisbak mag flikkeren. Maar sommige seksistische ideeën zijn hardnekkig. Onderzoek laat zien dat 1 op 4 Belgische vrouwen weleens gedwongen seks heeft gehad met haar partner. Maar liefst 4 op 10 Belgen (mannen én vrouwen) vindt dat seks zonder toestemming niet altijd verkrachting is. 14% gelooft dat slachtoffers van verkrachting dat zelf veroorzaakt hebben, door hun gedrag of kledij. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik geloof in vrije seksuele keuze. Iedereen mag zelf beslissen met wie ze wanneer wat voor seks hebben. Niemand moet ooit tegen zijn of haar zin seks hebben, ook niet binnen een relatie. Zelfs al komt de ander dan iets ‘te kort’. En ja, als Jamie Li voor zichzelf heeft besloten dat als haar man seks wil, ze ‘wel even door de zure appel bijt’ als zij geen zin heeft, dan is dat ook prima. Jouw lijf, jouw leven, jouw keuze, vriendin. Maar ga die persoonlijke keuze niet zomaar aan honderdduizenden meisjes en vrouwen opleggen als iets wat ze moéten doen als ze ‘sexy’ willen zijn. Ga hen niet vertellen dat mannen ‘nu eenmaal hun zaad kwijt moeten’, alsof vrouwen een soort willoze zaadcontainerbak zijn.
Kijk, feminisme is heel simpel. Het betekent gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Dat je je eigen keuzes kan maken, zonder dat iemand (man of vrouw), je daartoe dwingt of manipuleert. “Alles doen wat mijn man wil is een keuze die ik als onafhankelijke vrouw zélf maak, hoor!” is daarom bij definitie géén feminisme, dus fuck asjeblieft een verschrikkelijk eind off met je pseudo-geëmancipeerd gewauwel. En zelfs als je, zoals Jamie schrijft, gelooft dat een man altijd in ‘team konijn’ zit en zijn zaad kwijt moet, betekent het nog steeds niet dat je je als vrouw daar volledig naar moet schikken.
Enfin. Ondanks dat ik niet bijzonder blij ben met dit hele Jamie-Li-persoontje, gaat het me niet per se om haar. Ben ik een hater? Welnee. Ik misgun Jamie haar succes niet. Ik ben hoegenaamd niet jaloers op haar leven. Vind ik haar een typisch Instagrampopje dat dringend haar 24/7 gestylede hoofd uit haar eigen kont moet halen? Misschien. Maar dat maakt niet eens uit. Zelfs al zou ik Jamie Li fantastisch vinden, dan nog blijft de inhoud van dit boek extreem wansmakelijk. Het is verkeerd en ronduit schadelijk om jonge meisjes en vrouwen te vertellen dat ze zin moéten maken als hun man seks wil, omdat mannen zogezegd niet fysiek, mentaal of emotioneel in staat zijn om zich in te houden of hun zaad ergens anders te lozen dan in jouw vochtige doos. Bitch, please.
Ongeacht of je weet wie Jamie Li is en of je haar wel of niet leuk vindt; iederéén zou verontwaardigd moeten zijn over de inhoud van dit boek, los van haar persoon. Want of het nu van een vrouwelijke, blonde influencer komt of van een mannelijke, grijze bankdirecteur: seksisme is seksisme. En seksisme is gevaarlijk. Jammer, maar waar. Maar jammer.
Echt, ik viel haast van mijnen stoel toen ik al die fragmenten uit dat boek zag passeren op social media en al. Ik dacht meteen aan mijn 14-jarige stiefdochter… en hoe hard ik hoop dat ze die brol nooit onder ogen krijgt.
Zowel tegen mijn stiefzoontje, zoontje, als stiefdochter herhaal ik dat ein-de-loos: “NIEMAND komt aan uw lijf als gij dat zelf niet wilt. Uw lijf is van u. En iedereen moet dat gewoon respecteren. Punt, andere lijn.”
En dan gaat zo één of andere springkip alles wat moeders (en vaders) hun dochters proberen bij te brengen van tafel proberen vegen door ook eens een poging te ondernemen een ‘boek’ te schrijven… Serieusssssssss.
Exact dat. Dat je zelf je leven zo leidt, fine. Uw probleem, zeker als je het zo loopt te verkondigen alsof het een natuurlijke wet is. Maar heb eens een beetje maatschappelijke verantwoordelijkheid als je zo vreselijk veel invloed hebt op jonge meisjes. En het boeit haar ook niks, want ze doet het nu af als ‘gewoon girltalk’ (pardon?!) dat we massaal ‘uit de context halen.’ Uhuh. Dik cashen is duidelijk all she cares about.
De uitgeverij die dit boek op de markt heeft gebracht, mag van mij ook een veeg uit de pan.
Ik spring wel graag even in de bres voor mijn landgenoten… De cijfers waarnaar je verwijst, zijn gebaseerd op een ongelukkige formulering in een enquête van de Europese Commissie, en kloppen dus niet… Dat kan je hier even nalezen:
https://www.demorgen.be/wetenschap/-4-op-de-10-praat-verkrachting-goed-trekt-europees-onderzoek-juiste-conclusies-bb261b1b/
Aha! Ik had de cijfers gehaald uit een stuk dat ik destijds (vlak na het verschijnen van dat onderzoek) heb geschreven. Had het nu dus niet gegoogeld – dan was ik dit artikel wellicht wel tegengekomen. Blij dat het daaraan ligt, eigenlijk. Nogal een dubieuze vraagstelling, to say the least.
wa voor nen hoop onnozelheid is me da nu? Eruit willen zien als een seksgodin ma praat verkopen alsof ge nen boerka draagt…Ik volg veel Hollandse bloggers en vloggers , kvind heel da influencer wereldje wel interessant (hoe het werkt, de hypes, enz..) ma dees sla ik toch over ze ?
De feminist in mij in mij kan da ni aan. ? Fijne blog hebt gij trouwens, ik volg u met plezier! Ook leuk da lekker sarcastisch ‘keep it real’ sfeertje van u! ?
Thanks! Ik heb zelf een overdosis Nederlands-influencerwereldje gehad door bij een contentmarketingbureau in Amsterdam te werken, haha 😉 Zeker toen ik eenmaal van dichtbij zag hoe weinig de meesten aan hun events, projecten en campagnes doen. Is meestal het ondankbare werk van 5 mensen, waarna de influencers in kwestie trots de foto’s delen en het geld binnenhalen. Blehhh.
Ik heb de heisa een beetje gemist maar zag vandaag verschillende verichten passeren en hola wat een gelul inderdaad. Het meest ironische aan heel dit feit is niet alleen dat ze seksistische opmerkingen maakt over vrouwen (iedereen beslist over zijn eigen lijf!), maar ook over mannen. Of vinden zij van zichzelf dat ze echt niet kunnen functioneren zonder elke dag seks te hebben? En dat ze daarom maar het dichtstbijzijnde levend popje vastgrijpen? Dubbel seksisme me dunkt.
Ja, je gaat je afvragen wat voor man zij precies heeft. Een soort veredelde gorilla, zou je denken.
@Isabelle: bedankt, dat van die uitgever zit me ook een stuk dwarser dan wat een meisje als Jamie Li meent te moeten/mogen schrijven. Een uitgever blijft een kwaliteitsstempel dragen, vind ik, zeker in tijden als deze, waarin zoveel meningen in eigen beheer (van Instagram tot zelf-print-uitgeverijen) worden verspreid. Ik vind het feit dat dit soort onzin het tot boek schopt, en dat blijkbaar niemand in het team van de uitgever zich zorgen maakte, even ongemakkelijk als wat er staat in dat boek.
Het zal in dit geval helaas wel puur om winstbejag gedraaid hebben. I mean, verder kan ik er namelijk ook geen rationele verklaring voor bedenken.
Welke uitgeverij wou zich hiertoe in godsnaam verbinden? Dat zij op haar persoonlijke kanalen onzin wil uitkramen tot daar aan toe, maar een uitgeverij zou toch beter moeten weten?
Unieboek/Het Spectrum, blijkbaar. Valt tegenwoordig onder Lannoo en geeft wel vaker ‘boeken’ van Nederlandse influencers uit. ZUCHT.
Ik snap eigenlijk al niet dat er een uitgeverij is die dat boek wilde publiceren, net als andere mensen lees ik hier… Btw, ik heb het eens opgezocht. Op Bol staat het boek momenteel op de twaalfde plaats van bestverkochte boeken. Triestig.
Tja, de critici van de critici roepen nu dat slechte publiciteit ook publiciteit is. Maar ik snap niet dat als je deze bullshit leest, iemand dan nog geroepen zou zijn om het boek te kopen. Daar werkelijk geld voor neer te tellen én haar nog een beetje financieel te steunen? Zie Irenes comment hieronder. Het is zo belachelijk dat je het zelf zou willen lezen, maar principieel doe je het alsnog niet. Want bleh. Also, dan sterft je brein af.
Ik zag hier en daar wat op Instagram passeren over dit kutboek. Ik zou het bijna zelf willen lezen maar 1. ik wil haar niet steunen door geld uit te geven aan haar boek en 2. ik denk niet dat ik het aan kan om zo hard te ergeren een iets / iemand. En sorry maar ik vind dat ook redelijk denigrerend naar mannen toe. Alsof een man zo’n onding is dat alleen maar seks wil en dat jij dan als vrouw maar gewoon even je benen open moet doen. Ook als je geen zin hebt. Als uw man / lief / partner / whatever u graag ziet, dan kan die dat gerust verdragen als je een keer nee zegt. Het gaat niet ineens uit zijn, hij gaat u niet ineens minder sexy of tof vinden en hij gaat niet ineens zijn ding in een ander steken. En als dat de manier is waarop zij en over haar man denkt en denkt haar man zo bij haar te moeten houden, dan vind ik dat toch redelijk zorgwekkend.
Maar kijk, je hebt toch wat bereikt als je een compliment krijgt op je schaamhaar terwijl je een baby naar buiten duwt. Good job.
Hahaha ja, dat vooral hè? Life goals achieved, hoor. #bosslady enal.
Ik ken nu heel persoonlijk iemand die in de tijd van taboe en schaamte 40jaar geleden van haar man wegging omdat ze gedwongen werd om seks te hebben. Dan ben ik pissend dat wat deze sterke vrouw deed ondanks het geroddel en talk of the Town nu teniet wordt gedaan door een barbiepop wier hersenen aan de verpakking bleven kleven. Plaatsvervangende schaamte voor Jamie Li is mijn antwoord. Ga uw haar kammen en blijf uit de boekenhandel, please.
Ik was en ben nog steeds gedegouteerd. Wat voor persoon ben je als je dit soort boodschap geprint aan de wereld wil verkondigen?
What. The. Fuck.