Mijn hoofdzonden: luxuria

De laatste weken las ik bij een aantal bloggers geregeld over de zeven hoofdzonden, maar dan onder de vlag #ouderzonden die in het leven is geroepen door Romina en Annelore. Elke zonde is daarbij omgezet naar een concrete vraag over het ouderschap die alle bloggers in een post beantwoorden.

Toen zag ik op het lijstje met bloginspiratie voor 40 dagen bloggen van Kathleen ook nog eens een vraag staan over de zeven hoofdzonden.

De conclusie was dus snel getrokken. Oké, universum, als je me ZO GRAAG hierover wil zien schrijven, dan doe ik het wel. Bij deze bespreek ik vandaag de derde hoofdzonde: luxuria. Hier kan je mijn vorige blogposts lezen: over superbia en avaritia

Luxuria: onkuisheid, lust

Ik heb sowieso al een probleem met deze definitie, want ‘onkuisheid’ is een begrip dat zeer hevig beïnvloed is door de katholieke kerk. Nu is de hele lijst met zeven hoofdzonden per definitie iets katholieks, natuurlijk, maar toch. Wat ‘afgunst’ of ‘vraatzucht’ of ‘gierigheid’ betekenen, daar bestaat een zekere maatschappelijke consensus over. Maar over onkuisheid verschillen de meningen niet alleen per geloofsovertuiging, maar ook per cultuur, generatie, sociale klasse, gezin, vriendengroep,… Noem maar op, all the way tot aan het individu.

Dus ja. What to do with this one? Ik kan al niet heel goed duiden wat ik precies ‘onkuis’ vind. Ik ben niet zo van de slutshaming, bijvoorbeeld. Ik geloof in het bestaan van een rape culture. Yeah, that’s right, we hebben een feministe in huis. RAP, VLUCHT, NU HET NOG KAN! Snel naar HLN.be surfen en reassuring comments lezen van stoere vrouwen die vol spelfouten laten weten dat het allemaal zo erg niet is en alle wijven zagen en mannen toch bijna niks meer mogen zeg, allez komaan?!

Ik wil maar zeggen: ik judge niet zo snel dat iemands gedrag onkuis is. Ik vind dat iedereen op dat vlak gewoon lekker moet doen whatever floats their boat, zolang het met wederzijdse zin en toestemming is, en anderen er geen last van hebben. Daarmee bedoel ik: doe het gezellig in je eigen slaapkamer of parenclub of zo, en niet zomaar in mijn frontal view in het openbaar, omdat dat nu eenmaal je boat float. Want daar ligt voor mij de grens. Mijn algemene overtuiging op élk vak is: iedereen heeft de vrijheid om te doen wat ze zelf goed en fijn achten, zolang ze daarmee niet andermans vrijheid gaan inperken. Homoseks tussen vijf mannen is daarom allemaal goed en wel, zolang ze daar alle vijf zin in hebben en het vrijwillig doen, én mijn vrijheid om op mijn gemak in het openbaar een wandelingetje te maken zonder getraumatiseerd te worden door vijf homoseksuele mannen in een gang bang niet aangetast wordt. Best wel simpel, toch?

Maar goed. Hoe zit het dan met mijn eigen staat van luxuria? Vrij eenvoudig: ik heb al 6 jaar een relatie. Voor de meeste mensen zal mijn mate van onkuisheid dus wel meevallen. Hoewel: ongetrouwd natuurlijk!!! Voor mijn relatie ben ik vrijwel altijd single geweest, op een middelbare-school-relatie van welgeteld één schooljaar na. Ik was een erg happy single die niet op zoek was naar een relatie. Ik heb voldoende geproefd van het vrijgezellenleven en sure, voldoende dingen gedaan die onder velen hun definitie van onkuisheid vallen, maar ik heb hoegenaamd nergens spijt van. Het scheelt dat ik op genuinely nice guys val en niet van assholes moet weten – de legende van de aantrekkelijke klootzakken heb ik nooit begrepen. Ik had dus enkel positieve ervaringen.

Ook toen ik als tiener stiekem een weekend in Brussel bij een dude ging doorbrengen, ook toen ik in een festivaltent met een dude belandde, ook toen ik in m’n tweede week als moederziel alleen zijnde 17-jarige met een zes jaar oudere dude van de universiteit mee naar huis ging. Stuk voor stuk dudes die me met respect hebben behandeld. Ik heb het allemaal meegemaakt en veel plezier gehad en nogal wat harten gebroken en, oké ja, zelf ook al weleens een traantje gelaten, want dat hoort er allemaal bij. 

En het is goed zo. Ik hoef het allemaal niet meer. Luxuria in mijn eigen slaapkamer, that’s about how far it goes now. En meer wil ik voor de rest van mijn leven niet meer.

(JA IK BEN EEN SAAIE SEUT GEWORDEN JA EN DAN JONG.)

3 thoughts on “Mijn hoofdzonden: luxuria

  1. Getrouwd met eerste lief, ondertussen 18 jaar samen, leest graag, haalt vrij vaak vers gebak uit de oven en doet af en toe handwerk … Een seut dus. Maar wel een gelukkige seut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *