Ik heb Nogal Groot Nieuws en ik mag het eindelijk vertellen!

De afgelopen paar weken hintte ik er een paar keer naar in mijn Keeken, maar ik mocht er hier écht nog niets over zeggen. Van wie? Van mijzelf, gewoon, omdat het Nogal Groot Nieuws is en ik het niet heel netjes vond om dit bescheiden stukje internet eerder in te lichten dan mijn collega’s en kennissen. Mijn écht naaste omgeving weet dit namelijk wel al een tijdje, maar het is van dat soort Nogal Groot Nieuws met dingen die je nu eenmaal in een bepaalde volgorde moet regelen en vertellen en zo. Dus vandaar.

Maar zeg het dan toch eindelijk eens, vrouwmens!!!

Ik hoor het u denken. Bij deze: ik ga verhuizen. Weg uit mijn geliefde Amsterdam, jawel. Ik ga namelijk remigreren: terug naar het vaderland. Meer bepaald naar Antwerpen.

DIE ZAG JE NIET AANKOMEN, HÈ?

Kweetet. Het is allemaal nogal onverwacht. Ik snap dat je met veel vragen zit. Zoals daar zijn:

Hoe, ik dacht dat je Amsterdam zo fantastisch vond?

Vind ik ook. Nog steeds. Voor altijd. Ik hou zielsveel van Amsterdam. Wat mij betreft is het de mooiste stad ter wereld. Ik heb hier negen jaar ongelofelijk graag gewoond en mijn hart breekt ook wel echt bij het idee dat ik deze stad binnenkort niet meer mijn thuis kan noemen…

Ehh, oké. Maar waarom ga je dan verhuizen?

Negen jaar is simpelweg een te lange tijd om zonder frietjes met stoofvlees te moeten leven.

… Aja.

Daarnaast zijn er nog wat redenen. Zo krijgt mijn Lief bijvoorbeeld de kans om bij Mediahuis te gaan werken. En zou wonen in Antwerpen voor ons financieel een stuk voordeliger zijn. Dan hebben we ook de kans om in de toekomst een huis te kopen. Reality check voor eenieder die de huizenmarkt in Amsterdam niet kent: in de categorie ‘schoendoos van 50m2 buiten het centrum’, waar we nu in wonen, gaat een appartement al mákkelijk voor 300.000 euro weg. Minstens.

Dus als we ooit een huis willen kopen, moeten we dat niet in Amsterdam proberen. Nu heb ik in al die tijd in Nederland al wel in Haarlem (een half jaar) en Leiden (een academiejaar) gewoond, dus ik zou het buiten de hoofdstad kunnen zoeken, maar tja… Negen jaar geleden heb ik als zeventienjarige de keuze gemaakt om in m’n eentje te emigreren omdat ik doodgraag in Amsterdam wilde wonen. Ik ben na nog geen jaartje Leiden ook bewust terug naar Amsterdam verhuisd, omdat ik het miste. Het is Amsterdam of niks, voor mij. Waarom nog in Nederland wonen als het niet hier is? Da’s een beetje het punt waar elk gesprek hierover op strandde.

Behalve het feit dat de woningprijzen lager liggen (of laat ons zeggen: normaal zijn in vergelijking met de absurditeit that is hedendaags A’dam), scheelt het ook een hoop dat je hypotheeklening in België meer dan 100% van de aankoopprijs van een huis mag bedragen – iets wat sinds dit jaar simpelweg niet meer mag in Nederland. Bij nader inzien blijkt dit compleet achterhaalde onzin te zijn van iemand die – ‘k zeg het u toch? – helemaal niks weet over hoe dingen werken in België. Bedankt voor het poppen van mijn bubble in de comments, Irene!

Maar het gaat niet alleen om een huis en goedkoper leven en een aantrekkelijke nieuwe baan. Het zijn allerlei dingetjes, die bij elkaar één grote reden vormen om het gewoon te doen. Zo zijn mijn Lief en ik allebei West-Vlaams. Wij hebben geen familie in Nederland. Da’s momenteel niet heel erg, maar als we ooit (nog) oud(er) en saai(er) worden samen, dan willen wij wel kinderen. Die bij voorkeur hun familie vaker dan één keer per vijf weken kunnen zien.

En goh ja, wij kennen Antwerpen helemaal niet zo goed. Kennen er ook amper iemand. Dus het is wederom een avontuur. Een beetje zoals toen ik voor het eerst in Amsterdam kwam wonen, maar dan deze keer met twee. Dus we wagen de stap gewoon.

En waarom dan precies Antwerpen?

Call me weird, maar verhuizen naar de parking klinkt me nu niet bepaald aantrekkelijk in de oren. KIDDING, KIDDING, JUST KIDDING! Ik ben al een beetje aan het inburgeren, jongens, vergeef het me 😉

Maar da’s stiekem wel ook de reden waarom Antwerpen. Omdat Antwerpen naar mijn gevoel de meest Nederlandse en op Amsterdam-lijkende stad van Vlaanderen is. Heerlijk brutaal en een tikje arrogant, recht voor z’n raap – of toch voor zover Vlamingen dat doorgaans zijn – ja, toch wel een beetje die Amsterdamse manier van met elkaar omgaan. En er zitten ook veel Nederlanders, natuurlijk.

Bovendien is het een drukke stad met veel toerisme en nationaliteiten. Ik heb dat nodig. Ik wil in een echte stad wonen, bruisend, met verschillende mensen en culturen. Gent is me dan ook veel te klein – voelt voor mij echt aan als een dorp. Brussel is me dan weer te grauw en vind ik persoonlijk niet zo mooi en charmant als Antwerpen. En Antwerpen zit pal in het midden tussen Ieper en Amsterdam, dus win-win qua reisafstand, want beide plaatsen gaan we natuurlijk nog vaak bezoeken.

En neen, we hebben allebei ook geen zin om weer naar West-Vlaanderen te gaan. Neen.

En voor wanneer is ’t?

Weten we nog niet zeker. Dat hangt eigenlijk af van wanneer we in ons appartement kunnen. Het zal eind juni of ergens in juli worden, waarschijnlijk. SUPERDICHTBIJ AL ERMAGERD KWEETET.

Waar ga je dan wonen?

Weten we ook nog niet. We zijn momenteel appartementen aan het hunten en zijn afgelopen week al twee dagen in de stad geweest om er een paar te gaan bezichtigen. Dus wie een leuk appartement weet in 2000 of 2018 met 2 slaapkamers en een balkon, van minstens 75m2 in totaal voor ongeveer 900 euro in totaal: holla keihard at a girl! 

Overigens: waar de rest van België steil achterover slaat bij het zien van Antwerpse huur- en koopprijzen, lach ik mij een ongeluk. ZOVEEL PLAATS VOOR ZO WEINIG GELD?! Ik wil echt met mijn geld gaan smijten als ik de meeste appartementen op Immoweb zie. En neen, wij verdienen zeker niet zoveel dat 900 euro per maand letterlijk ‘weinig geld’ is, maar wij zijn huurprijzen van 4 cijfertjes gewend. It’s us, not you: onze standaard is simpelweg volledig fucked up in Amsterdam. 900 euro betekent voor ons nog steeds zwaar geld besparen, y’all. Da’s ons leven.

En waar ga je werken?

Geen idee. Maar mijn huidige baan moet ik obviously wel opgeven. Doodjammer, want as you all know vind ik mijn baan heel fijn. Ik hou van het bedrijf en mijn collega’s en sinds een paar maanden ben ik ook echt keihard aan het groeien in mijn functie en krijg ik supercoole projecten om te rocken… Maar je kan niet alles hebben in het leven, dus er komt binnenkort een einde aan.

Ik ben dan ook op zoek naar een baan in Antwerpen! Als copy/concept creative bij een reclamebureau met ballen, alstublieft. Ik heb een website met mijn CV en ervaring en portfolio en alles, doe er vooral uw ding mee als je denkt een fijne baan voor mij te weten. Mijn portfolio is overigens wel beveiligd met een paswoord, dus mail mij efkes als je dat nodig hebt. Het betreft werk en pitches voor merken zoals o.a. Samsung, AXE, Deliveroo, Disney en Nescafé.

Dus: geen huis en geen baan. Strak plan.

Yep. Voor hetzelfde geld zit ik over twee maanden zowel werk- als dakloos in Antwerpen! Ach, het loopt allemaal wel los. We hebben er best wel vertrouwen in. Ik vind wel iets. Ik heb Nederlandse kennissen met goeie connecties in de Antwerpse reclamewereld, bijvoorbeeld, en ik kan een redelijk stukje schrijven, dus geld komt er wel binnen. En zo niet, neem ik simpelweg eventjes een maandje tijd als we er eenmaal echt wonen om actief een baan te zoeken. We kennen er nog niemand, neen, maar ook dat komt wel. Ik heb al eens eerder een heel leven vanaf de grond opgebouwd. Deze keer zijn we zelfs met twee, en kennen we het terrein al een beetje, dus dat moet wel goed komen.

Vind je het niet spannend dan, na negen jaar terugkeren?

Ik vind weggaan uit Amsterdam ongelofelijk spannend. Ik weet wel dat ik regelmatig nog terugkom om al m’n vrienden op te zoeken en de beste pizza ter wereld te eten en, ugh, sowieso nog m’n tattoo te laten weghalen. Dus dat scheelt. Maar als ik eerlijk ben, vind ik terugkeren naar België persoonlijk best wel doodeng. Mijn Lief heeft er tot z’n 27e gewoond en is pas een jaar of vier weg, maar ik woon hier sinds m’n 17e en weet dus letterlijk niet hoe het is om (zelfstandig) in België te wonen. Hoe werken belastingen? Wat is een normaal salaris? Hoe werkt de zorgverzekering? Ik weet dat het niet eens zo heet, MAAR HOE HEET HET DAN WEL?! Toen ik een tijdje geleden een dag in Antwerpen was, moest ik de tram nemen en ik snapte compleet niet hoe dat werkte. Alles is cash, HELP?! Ik ben, met andere woorden, een volslagen allochtoon in m’n eigen vaderland. Dus het wordt ontdekken. Maar da’s allemaal ook wel exciting. Dus ja, ik heb er wel zin in.

Maar het échte enthousiasme komt pas als we een leuk appartement hebben gevonden. Dus bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten als je ergens iets hoort waaien over het appartement van mijn dromen in mijn toekomstige nieuwe thuisstad.

(En Antwerpse bloglezers: ik moet daar nog vriendjes maken he, dus holla vooral at me als je eens koffie wil doen!)

32 thoughts on “Ik heb Nogal Groot Nieuws en ik mag het eindelijk vertellen!

 1. Haha, niet! Wat een groot en leuk nieuws. Dus daarom was je dit weekend op ontdekking in Amsterdam. Je reageerde op mijn Antwerpen-ontdekkings-insta-story en ik was om een soortgelijke reden in de stad. Ik ken Antwerpen ook niet goed. Mijn vriend gaat, als alles volgens planning verloopt, binnen nu en een paar maanden naar Antwerpen verhuizen (vanuit Leuven) met de bedoeling dat ik er op niet al te lange termijn bij kom wonen. Superspannend, want dat betekent baan opgeven en mijn huis in Utrecht verkopen. Dus wie weet heb ik dan bergen tijd om koffie met je te doen. Veel succes met jullie zoektocht. Het klinkt in ieder geval als een mooi avontuur voor jullie.

  1. Ohh, leuk! Samen inburgeren! Kan handig zijn als alle gekke Belgische regeltjes moeten uitgezocht worden ? Wordt misschien ook ff samen werkloos zijn dus, haha. Elke dag koffiebars ontdekken dan maar!

   1. De eerste Amsterdam in mijn reactie moest obviously Antwerpen zijn. Bij mij zal het nog wel een paar maanden duren denk ik. Ik gok dat de regeltjes een uitdaging gaan worden inderdaad! Ik blijf jouw avontuur in ieder geval volgen ?

   2. De eerste Amsterdam in mijn reactie moest obviously Antwerpen zijn. Bij mij zal het nog wel een paar maanden duren denk ik. Ik gok dat de regeltjes een uitdaging gaan worden inderdaad! Ik blijf jouw avontuur in ieder geval volgen 🙂

 2. “Call me weird, maar verhuizen naar de parking klinkt me nu niet bepaald aantrekkelijk in de oren. KIDDING, KIDDING, JUST KIDDING!”

  Ik had je bijna ontvolgd op al mijn sociale mediakanalen, guuuuurl! Dat terzijde: ik ga nu enthousiast een hipster-bxl-tour plannen (en ja oké, we kunnen ook wel eens koffie drinken in Antwerpen pffff)

  1. Ik wil mij gewoon al een beetje populair maken bij mijn Antwerpse lezers hè, haha. Ik organiseer de hipstertour in A’pen, dus komt goed!

 3. Leuk jong! Ik ken alleen ook niets van Antwerpen dus kan je niet helpen inburgeren 😉 . Ik denk trouwens dat je ook hier in België niet meer dan 100% kunt lenen voor een huis. Dat ging bij ons alleszins niet en volgens mij mag dat ook eigenlijk niet meer? Maar kom, dat zijn zorgen voor later hé 🙂 Allemaal wreed spannend! Veel plezier en succes met de hele zoektocht!

  1. Je blijkt dus echt helemaal gelijk te hebben! Zo zie je maar dat ik niks nada noppes weet, haha. Ik heb het even nagevraagd bij een vriendin die net een huis heeft gekocht en yep, ’t is 100%. Dju, ik dacht dat het anders was in België, omdat die regel pas dit jaar in Nederland is ingevoerd. Ik ga ’t even aanpassen in m’n tekst!
   Merci om mijn bubble te poppen he 😉

 4. Hoe tof! Welkom terug in België alleszins. Ik heb 1 academiejaar vlak bij het oude justitiepaleis gewoond (in de tolstraat) en dat vond ik een supertoffe buurt!

  1. Vond ik ook ja! Toevallig efkes rondgelopen afgelopen week. Schijnt wel nogal duur te zijn (allez, naar Antwerpse normen)? We kijken nu echt overal wat rond. We kennen de buurten niet zo goed natuurlijk ?

 5. Holla! Ik zal mijn Facebook in de gaten houden voor appartementjes in 2000/2018, kan je ongetwijfeld verder helpen 🙂 (En dan laat ik je iets weten via Instagram ofzo) Succes en misschien tot binnenkort dan!

 6. Amai, daar verschiet ik nu van, zeg! Maar wel heel tof en spannend voor jullie! Ik zou voor geen geld van de wereld in Antwerpen willen gaan wonen en kan jou dus ook totaal niet helpen met tips of zo, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat elke andere Vlaamse stad te klein zou zijn als je van Amsterdam komt. Heel veel succes!

 7. Welkom! Wij wonen in 2018 en zijn daar zotcontent van ? Helaas ben ik al even weg van de huurmarkt, maar als ik iets leuk in de buurt zie vrijkomen laat ik het weten ?

 8. Grote verandering in je leven inderdaad. Misschien een obvious vraag maar kan je niet gaan werken bij je Antwerpse collega’s? Ik heb door mijn jaar advertising sxhool ook wel wat connecties in de reclamewereld dus als je een bepaald bureau op het oog heb5, let me know misschien kan ik wel helpen ?

  1. Daar zijn gesprekken over geweest, ja, maar zij zijn pas sinds februari up and running en dan voornamelijk met focus op de redactie van de websites. Er komen daar nog niet voldoende agency-opdrachten binnen om mij fulltime van werk te voorzien in mijn huidige functie van concept lead. Er is wel redactiewerk, maar da’s niet wat ik wil. Dus helaas, de timing matcht niet!
   Ik ga eind mei al ergens op gesprek, maar verder heb ik nog niks concreet lopen. Ik stuur u straks wel efkes een bericht ?

 9. Wauw, dat is inderdaad groot nieuws! Maar vooral ook erg spannend 🙂 Ik wens jullie alvast tonnen geluk met de verhuis & de zoektocht in jouw geval naar een nieuwe job

 10. Succes!

  Wat een cultuurshock gaat dat zijn. Ik verheug me nu al op je blogposts over Antwerpen en je leven hier.

  Ik heb ook een paar jaar in Amsterdam gewoond en ben daarna naar Antwerpen verhuisd. Niet te onderschatten!
  Minpunten:
  *Fietsen is de hel in Antwerpen.
  *Winkels zijn veel minder open.
  *Geen openbaar vervoer ’s nachts.

  Pluspunten:
  *Pistolets! op Zondag! Een bakker tout court eigenlijk.
  *Er zijn ook AH’s in Antwerpen.
  * Je kunt Vlaams spreken zonder dat iemand je in het Engels antwoordt.

  Ik denk dat Charlie Magazine echt bij jou zou passen trouwens.

  1. Ik heb me echt al spectaculair hard lopen verheugen op die pistoletjes ja, OMG. Eigenlijk vooral op allerlei soorten eten, haha. Maar gelukkig is er inderdaad nog steeds mijn geliefde Appie. Alle minpunten heb ik ook al bedacht ja, zucht. You win some, you lose some. Wordt keihard aanpassen voor mij, want ik heb zelfs nog nooit zelfstandig in België gewoond (want op m’n 17e verhuisd). Maar da’s ook wel weer spannend!
   Heb je toevallig ook ooit geblogd over jouw tijd in Amsterdam en/of je transitie naar Antwerpen? Send me links!

  1. Goh, niet stom, ik vind dat eerder een compliment ? ik schrijf sporadisch voor Charlie, zou er eerlijk gezegd wat vaker tijd voor moeten maken!

 11. Jaaaaaa Antwerpen <3 hartje hartje!
  Ook op m'n 17 alleen naar hier verhuisd (wel van de Limburg/kempen) en na tien jaar nog steeds dikke liefde!
  2018 is absoluut de max! En er komt toevallig een appartement vrij op ons plein! Wel maar 1 slaapkamer, maar met een giga terras, app zelf is 100 vierkante m en kost zo'n 700 dacht ik.

 12. Ik zit hier inwendig te juichen vermits manlief iets verderop naar de koers aan het kijken is en me anders helemaal voor zot zou verklaren. Zo spannend. Nu ja, ik zou het zelf ongelofelijk spannend vinden maar ik woon dan ook nog steeds (graag trouwens) in het dorp waar ik altijd al gewoond heb met zowel mijn broers en schoonzusjes als ouders én schoonouders op fietsafstand.

  Zolang ik geen koffie moet drinken wil ik super graag met je afspreken. Als je je draai een beetje gevonden hebt en al die boeken en leuke fandom-spulletjes een plekje hebben gekregen in jullie nieuwe thuis dan geef je maar een seintje. Je kan ook eens naar ons toekomen natuurlijk. Met de fiets op de boot en zo. Mijn soort avontuurlijk. 😉

  Waarschijnlijk ga ik binnenkort op jouw blog gewoon nog een pak meer leuke adressen in Antwerpen leren kennen.

 13. Ik was hier al eventjes niet komen lezen, dus ik heb hier even een ‘hola’-momentje. Welkom in Antwerpen zou ik zeggen!! Nu ja, nu wonen wij in Hoboken, aan de rand van de stad, want een huis in de stad was voor ons nu eenmaal ook gewoon te duur en Hoboken is gewoon het nieuwe Borgerhout en al (lees: nog goedkoop, een tikje ongezellig, maar met veel potentieel en groeiende). Wij hebben wel een paar jaren in de stad gewoond (in de buurt aan het oude Justitiepaleis) en dat is echt een heel fijne buurt. Ik voel me er nog altijd thuis als ik er kom. Oorspronkelijk ben ik van Mechelen maar Antwerpen heeft van jongs af aan al een aantrekkingskracht op mij gehad en terwijl al mijn klasgenootjes braaf rond Mechelen gingen wonen, trok ik naar “t Stad”. Nog geen moment spijt van gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *