Talitha laat een tattoo verwijderen – deel 1

De pijnlijke procedure waar ik het afgelopen weekend over had, was niet – zoals sommigen in de comments gokten – een tattoo nemen. Ik heb inmiddels 8 tattoos, dus zo bijzonder vind ik eentje extra niet dat ik er een blogpost aan zou wijden. En heel pijnlijk vind ik een tattoo laten zetten ook niet. Ik vind het eerder een irritant gevoel en heb altijd de neiging om die vervelende mens met zijn naald weg te slaan als hij bezig is, alsof het een annoying vlieg is. Dus neen, dat was het niet, maar het zat in de buurt. Ik heb namelijk wél de eerste laserbehandeling ondergaan om een tattoo te verwijderen.

Het gaat om de tweede tattoo die ik ooit heb laten zetten en ongetwijfeld mijn meest prominente en typerende exemplaar. En dat is juist het probleem: het typeert mij al lang niet meer. De vogels die je op onderstaande foto op mijn borst kan zien prijken, heb ik 2 maanden na mijn 18e verjaardag laten zetten.

Ja, hier zit awkward te poseren met een glas cola zo groot als mijn hoofd op het terras van The Cheesecake Factory in Burlington, Vermont. Ja. Inderdaad.

Ik was er destijds over the moon gelukkig mee en ben dat ook jarenlang geweest. Dat ik er nu niet tevreden meer mee ben, heeft verschillende redenen.

De kwaliteit: ik had m’n allereerste tattoo laten zetten in Amsterdam en die was van goede kwaliteit, maar daar betaalde ik ook de hoofdprijs voor wat op zich een klein, eenvoudig tekeningetje was (een hartslaglijntje). Dus koos ik voor mijn tweede tattoo voor goedkoper in hometown Ieper. Da’s dus dom. De tattoo is toen te dik gezet. Dat weet ik doordat-ie na afloop bloedde. It shouldn’t. Vier jaar later liet ik ‘m in dezelfde tattoo shop opnieuw inkleuren, omdat tattoos na een tijd nu eenmaal niet zo mooi zwart meer zijn. Ook dat gebeurde echter te diep, én lelijk doordat-ie een te dikke naald heeft gebruikt. De randen waren blurry en de tekening was niet zo fijn meer. Ik vond ‘m daarna steeds minder mooi. Afgelopen mei ben ik bij een heel goede tattoo artist in Amsterdam geweest om ‘m te laten bijwerken met een zeer fijne naald (en skills) en sindsdien is de tekening wel weer strakker en netter… Maar toch. Niet blij.

De plaats: op mijn 18e leek de prominente plek op mijn borst (en daarmee bedoel ik niet mijn boob, want daar zit-ie nog net boven) een prima idee. Ook al is het dan moeilijker om werk te vinden, yadiyadiyada. Dat heeft me nooit zo hard geboeid en doet het nog steeds niet. Ik heb bij de universiteit, twee grootbanken en de overheid gewerkt met die tattoo. Ik droeg gewoon ‘dichte’ bovenkleding, opgelost. Dus da’s geen onoverkomelijk probleem. Wat me sinds een paar jaar stoort aan die plek, is dat het – simply put – mijn decolleté verpest. Ik kan bijvoorbeeld geen decolleté dragen plus een ketting, want die hangt dan altijd half over de tattoo. En ik vind dat niet mooi. Mijn decolleté is altijd druk, met die tattoo daar. Snap je? Waarschijnlijk niet, maar goed. Ik wil gewoon weer een mooi blanco decolleté. (Ja, dat klinkt raar, ik weet het. Ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Laat mij.) Het randje van m’n tattoo piept ook vaak boven de hals van een shirt uit en ik vind dat stom. En ja, hij is zo in your face, terwijl-ie niet meer zo mooi is én ik ‘m ook niet meer bij mij vind passen.

love birds on branch tattoo

En dus wil ik ‘m weg. Daarvoor ging ik langs bij Laser A in Amsterdam. Ik had een soort shady mini-kliniek verwacht (en was er initieel ook enkel op intakegesprek), maar het is alsof je een schoonheidssalon binnenstapt. Heel clean witte inrichting, met goud- en pastelaccenten en smaakvolle meubels. En ook werkelijk clean: je kan er van de vloer eten. Ik werd heel hartelijk begroet en voerde een superrelaxed gesprek met een laserspecialist die duidelijk knows her shit. De hele procedure werd stap voor stap uitgelegd en al mijn vragen werden beantwoord. De specialist liet me zelfs haar eigen half-verwijderde tattoo zien, die ze daar al een paar keer had behandeld.

Na het intakegesprek was er de mogelijkheid om meteen al de eerste behandeling te ondergaan, omdat dat met hun laser slechts vijf minuten duurt. No kidding. En dan gaat de meeste tijd nog op aan voor- en nazorg, want de laserbehandeling op zich duurde max. 30 seconden. En dus onderging ik ‘m maar meteen, want ik was er toen toch. Ik kreeg een gek brilletje op en toen ging ze een halve minuut met de laser over de tattoo heen en het was misschien wel het pijnlijkste wat ik in mijn leven heb meegemaakt, maar was gelukkig ook snel voorbij. Na afloop zag mijn tattoo er een paar minuten volledig wit uit, which was weird, maar da’s dus normaal. Ik kreeg er een stukje verband op en dat was het.

Goed, ik kan me voorstellen dat je hier misschien nog wat vragen over hebt. Zoals:

Hoe voelt het dan precies?

Het voelt een beetje zoals een tattoo laten zetten, maar dan met twintig naalden tegelijk. En dan moet je bedenken dat een tattoonaald eigenlijk al bestaat uit een tiental kleine naaldjes. Het voelt ook wel wat alsof ze de tattoo niet gewoon zetten, maar in 30 seconden heel snel in je huid krassen. Of zo. HET DOET GEWOON RETEVEEL PIJN OKÉ. Achteraf voelt het zoals een tattoo als je ‘m net hebt laten zetten.

Hoe ziet het er nu uit?

De eerste paar minuten was de tattoo dus volledig wit. Daarna zag het er normaal uit, zij het een beetje rood bij de randjes. De dag erna stond er een klein blaasje op. Inmiddels is het blaasje weg en m’n tattoo ziet er gewoon uit zoals altijd.

Huh, ik dacht dat die laser ‘m zou verwijderen?

Doet-ie ook, maar niet in één keer. Of ja, niet deze. Sommige tattoos kunnen met één behandeling al volledig verwijderd worden, maar dat zijn vaak heel oude, vervaagde, dunne tattoos. Mijn tattoo is wel oud, maar is helaas twee keer bijgekleurd. De laatste keer pas in mei 2017. Er zit dus veel inkt in mijn tattoo en het kost daardoor meer tijd om dat allemaal te verwijderen.

Hoe werkt dat dan precies?

Tattoos bestaan uit inktbolletjes die zo groot zijn dat je lichaam ze niet zelf kan afvoeren – wat normaal gesproken gebeurt met lichaamsvreemde stoffen. De laser verbrijzelt die bolletjes in tientallen kleine stukjes die wél door je lichaam kunnen worden afgevoerd. Meer bepaald door je lymfesysteem. Helaas is dat een redelijk traag systeem, waardoor het tot acht weken duurt voor je resultaat ziet van een behandeling.

Hoe moet je dat verzorgen?

Elke dag Vaseline opsmeren. Uit de zon houden. That’s it.

Hoeveel behandelingen heb je in totaal nodig?

Ah. Het pijnpunt. De meeste kleine tattoos kunnen met een viertal behandelingen verwijderd worden. Maar die van mij bevat veel inkt. Daarnaast hebben de crappy tattoo artists in Ieper (die ‘m de eerste keer hebben gezet én een paar jaar later hebben bijgekleurd) de tattoo veel te diep gezet, wat het ook weer moeilijker maakt. Want lastiger voor de laser om de inktbolletjes te bereiken. Ten slotte hebben ze het daar destijds ook zo slecht gedaan dat er littekenweefsel is ontstaan.

Dat allemaal zorgt ervoor dat ik waarschijnlijk tien (!) behandelingen zal nodig hebben om de tattoo volledig te verwijderen. Da’s een schatting, want elk lichaam en elke tattoo reageert anders. Het kan dus misschien ook minder zijn. Maar misschien ook meer. Het zal sowieso een viertal behandelingen duren voor ik überhaupt verschil begin te zien, schatte de specialist, omdat de laser nu de bovenste laagjes inkt weghaalt. Maar dat zijn de bijkleuringen, dus met het blote oog ziet het er niet heel anders uit.

Wanneer is-ie dan helemaal weg?

Vermits je pas na acht weken het volledige resultaat ziet van een behandeling, kan je slechts één keer in de twee maanden een behandeling ondergaan. Acht keer tien betekent dat ik pas over anderhalf jaar helemaal tattoovrij ben (enfin, op die plek dus).

En hoeveel kost dat grapje?

Tien keer zoveel als het kostte om de tattoo destijds te laten zetten.

Wat ga je doen als je halverwege bent en die tattoo er nog half staat?

Als-ie eenmaal half weg is, gaat het er echt lelijk uitzien. Obviously. Geen probleem in de winter als de tattoo bedolven is onder drie lagen kleding, maar in de zomer gaat dat sucken. Dan ga ik er een laagje Dermablend overheen gooien, denk ik. Tattoo cover-up make-up dus.

Heb je nu spijt van je tattoo?

Hm. Als ik kon kiezen, had ik ‘m destijds toch niet laten zetten. Of in ieder geval niet op die plek. Want dat is het probleem. Ja, hij is niet zo mooi gezet, maar zelfs als de tattoo wél van hoge kwaliteit was, was ik ‘m nu ook zat geweest. Door die prominente plek. Dus goh, ja, wel wat spijt. En inderdaad, het kost heel veel geld en tijd en moeite. Maar ik heb er vrede mee. Ik heb een ondoordachte beslissing genomen toen ik 18 was en nu zit ik op de blaren. Ik vind het niet vreselijk erg, eigenlijk. I just suck it up and get on with it.

Ik heb overigens geen spijt van mijn andere tattoos. Ik ben nu ook niet ineens tegen tattoos. En ik ga er waarschijnlijk nog wel laten zetten in de toekomst.

Waar moet ik aan denken als ik zelf een tattoo wil nemen?

Fuck de prijs. Echt waar, ga gewoon voor kwaliteit. Voor mijn laatste twee tattoos ben ik bij gerenommeerde artists in Amsterdam langs geweest. Ik heb daar dik voor betaald, ja. Maar ze zijn zo mooi. Zo professioneel gezet. Ik krijg er nog regelmatig complimenten over. Want zelfs als je de tekeningen niet mooi vindt, ziet zelfs een leek dat het fantastisch werk is.

In de titel van deze blogposts staat ‘deel 1’. Omdat ik van plan ben om na een paar behandelingen weer een update te geven. Met foto’s. Gezien het waarschijnlijk minstens vier behandelingen zal duren vooraleer ik verschil zie, lees je het vervolg hierop dus ongeveer in november 2018. HAHAHA.

Ik heb mezelf weer eens wat aangedaan, jongens. Wordt vervolgd.

18 thoughts on “Talitha laat een tattoo verwijderen – deel 1

 1. Op de eerste foto met het glas cola had ik dus echt waar niet door dat het twee vogels op een tak waren. Ik zag het écht niet. De tweede foto met het gestreepte T-shirt was veel duidelijker.
  Jammer dat je deze beslissing moest nemen maar natuurlijk wel goed dat je het deed. Wat voor zin om er tegen je zin verder mee rond te lopen. Ik snap de uitleg over je decolleté wel.
  Tof om eens zoiets te lezen en erover bij te leren.

  1. Haha, ik heb ook nog wel eens gehoord dat mensen dachten dat het een soort stylistische ‘A’ was en dan vroegen ze waar dat voor stond, want mijn naam begint toch met een T?

 2. Aha, ik wist niet dat je al tatoeages had en schatte dus dat het daarom ging. Interessant wel, leuk om dit zo te volgen. Ik krijg, sinds ik de laatste tijd twee tattoos liet zetten en heel wat tattoo artists volg op Instagram, altijd reclame op Youtube over laserbehandelingen om tattoos te laten verwijderen. Maar ik wil dat helemaal niet! Waarom laten die mij niet gewoon gerust?!

  1. Haha, da’s wel rare targeting, want als je echt op tattoo artists zoekt en niet op laserbehandeling, is de kans toch wel duizend keer groter dat je eerder geïnteresseerd bent in er eentje laten zetten dan verwijderen :’)

 3. Dat boompje is dus ook van jou? Dat ziet er echt honderdmiljoenmiljard keer beter uit inderdaad! Jammer dat je er niet meer tevreden mee bent maar ik snap het wel, van dat blanco decolleté. Lijkt mij ook wel echt super pijnlijk. Al een geluk dat het niet lang duurt :p ben benieuwd naar het resultaat! Is het dan echt helemaal volledig weg op termijn? Of zal je er altijd een teken van blijven zien?

  1. Ja, die is ook van mij! Het verschil in kwaliteit is echt extreem. En ja, de laser verwijdert uiteindelijk alle inkt, dus als je maar genoeg behandelingen doet, is het allemaal weg. Er blijft bij mij alleen wel een klein littekentje over, omdat er bij het zetten littekenweefsel is ontstaan ?

 4. Dat boompje is inderdaad echt supermooi! En ik snap het wel van dat blanco decolleté, haha, ik raak al geïrriteerd als een ketting half op mijn trui hangt, want ik wil altijd dat die gewoon op mijn huid hangt, want dat vind ik mooier. De exacte reden waarom ik geen tattoo wil, is ook echt omdat ik er zeker van ben dat ik dan élke dag zou opstaan met het idee: “Morgen vind ik hem gegarandeerd niet mooi meer”, hahaha.

 5. Amai dat boompje is prachtig! Ik vind het wel leuk dat je hierover schrijft, het is zo eens de andere kant van tattoos. Hopelijk gaan de behandelingen goed en heb je er niet teveel nodig!

 6. Oh jee… ik heb op mijn linkerbovenarm zo’n mottige tattoo laten zetten toen ik 16 was en ik wil daar ook vanaf. Maar begin nu wel te twijfelen na het lezen van deze post 😀 Hahaha!
  Misschien moet ik er gewoon iets anders over laten zetten… 😀

  1. Ja fijn is het niet en goedkoop nog minder… Maar als die van jou al zo oud is (en niet bijgekleurd) dan kan ie echt al met een paar behandelingen verwijderd worden! Dus je kan er altijd inlichtingen over inwinnen. Cover-up zou ik dus juist nooit durven omdat ik er niet zo op vertrouw dat dat echt mooi kan ? (Maar heb het eigenlijk ook nog nooit IRL gezien.)

 7. Wauw, die dennenboom is echt prachtig, en zo gedetailleerd! Ik twijfel al minstens een decennium over het zetten van een tattoo. Ik weet al wat, maar nog niet helemaal waar, en helemaal niet door wie. Deze post doet me eens te meer beseffen dat een tattoo nemen niet zomaar overnight mag worden beslist maar bon na 10 jaar mag ik de knoop wel eens gaan doorhakken zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *