Tips van een local: Mijn favoriete plekjes in Amsterdam #1

Aaahh, Amsterdam. Heerlijke stad om te wonen, maar als u daar nu niet meteen behoefte aan heeft, ook zeker heerlijk om eens van citytripje te doen. Als je dat gaat doen, of al gedaan hebt, kan ik al meteen uittekenen op de kaart hoe dat weekend er ongetwijfeld uitziet.

Want: de Wallen, de Dam, Madame Tussauds, Amsterdam Dungeon, de kaaswinkel, de wafels-met-Nutella-winkel, het Anne Frankhuis, de Jordaan, de 9 straatjes, het Rembrandtplein, het Leidseplein, Museumplein en daar het Rijksmuseum en/of Van Gogh Museum. Als er nog wat tijd over is, een tripje langs alle winkelketens in de Kalverstraat en Nieuwendijk die je in eender welke grote Europese stad in de buurt van je eigen huis ook gewoon allemaal vindt.

Veel van die dingen zijn zéker het bezoeken waard en horen er ook simpelweg bij als je voor de eerste keer in Amsterdam bent. Maar er zijn nog zoveel andere fijne plekjes in de hoofdstad. En die ga ik u, jawel, in deze blogpost vertellen. Want ik kan soms nog weleens een sympathieke zijn, ik.

Voor de overzichtelijkheid (en misschien ook een beetje omdat ik aan 40 dagen bloggen meedoe en ik drukke tijden beleef, ahum) ga ik mijn tips in thematische blogposts verdelen. Ik heb er ook gewoon té veel. Doe er uw voordeel mee, zou ik zo zeggen.

(Je mag alleen niet kwaad zijn als het tegenvalt.)

Mijn favoriete plekjes in Amsterdam: food

* Voor de allerbeste pizza in de hele wijde wereld – ja, inclusief Italië, ik durf dat te beweren – moet je bij Fuoco Vivo zijn. En oké, die stellige bewering komt wel uit de vingers van iemand die alleen nog maar in Rome is geweest, dus korreltje zout misschien. Maar: ik heb daar wel heel wat vergelijkend onderzoek gedaan. En het feit blijft dat ik in mijn hele leven nooit een betere pizza heb gegeten, anywhere. Fuoco Vivo is klein en gezellig en nog niet ontdekt door toeristen, dus da’s top. Het wordt gerund door echte Italianen (te merken aan o.a. hun hilarisch fonetisch vertaalde menukaart) die alleen maar met kwaliteitsproducten werken. Al jarenlang mijn favoriete plek om te eten en heeft nog nooit teleurgesteld. Aanrader! Ik neem altijd (altijd) dezelfde pizza: mozzarella, kerstomaatjes, rucola en parmezaan.

* B&B is perfect voor een quick lunch want de beste broodjes in Amsterdam. Je hebt er ongeveer honderd soorten, warm en koud, en de prijzen zijn naar de hoofdstedelijke normen zeer schappelijk (denk 5-6 euro voor een Italiaanse bol propvol lekkere dingen).

* Bazar is mijn go-to locatie om vrienden en familie uit België mee naartoe te nemen als ze op bezoek komen. Never disappoints en iedereen is altijd keihard onder de indruk. De locatie is dan ook best wel bijzonder: een gigantische omgebouwde synagoge waar toch zeker een 150-tal mensen kunnen zitten. De porties zijn enorm, het eten is superlekker en het is waanzinnig goedkoop (want een hoofdgerecht is gemiddeld 13-15 euro en je kan er twee volwassen mensen mee voeden).

* Ook Boca’s is een superfijne plek om met vrienden of familie heen te gaan. De locaties zijn wel allemaal redelijk klein en altijd druk, dus zonder reservering heb je zo goed als nooit plek. Het is een soort tapas-concept, maar dan met interessantere dingen dan alleen maar olijven en plakken worst. Heerlijk, heerlijk, heerlijk. (Kies vooral de drie puntzakjes met verschillende soorten friet en 3 verschillende sausjes.)

* Luden is een goeie plek voor rechttoe-rechtaan lunch of diner in het centrum. Prima prijzen, veel keuze, altijd lekker. In dezelfde categorie: Calf & Bloom. Veel keuze uit broodjes voor de lunch ook daar, iets minder qua hoofdgerechten.

* Loetje heeft de beste steak van Amsterdam. En geweldig mooie locaties. Mijn favorieten: Loetje bij Amsterdam Centraal en Loetje in Noord aan het IJ (met fantastisch uitzicht op het water).

* De Drie Graefjes is dé plek voor je sugar rush: een American bakery met de allerbeste cupcakes die je van je leven zal eten. Veel mensen zijn ook fan van de red velvet, maar ik persoonlijk iets minder (ik hou namelijk van friszurige icing bij red velvet, maar hier is-ie bijna pure suiker). De chocoladetaart, muffins en cheesecakes zijn echter ook to die for.

* Café George is een Frans-Amerikaanse bistro die vooral de ideale plek is voor brunch. Vooral de French toast met vers fruit is bijzonder lekker.

* De Klos ziet eruit als een ouderwetse bruine kroeg, maar je gaat er eigenlijk heen om te eten. Want hier eet je de allerlekkerste spare ribs. Serieus, dit heb je nog nooit eerder geproefd. Belgen: vergeet elke soort spare ribs die je ooit in het vaderland hebt gegeten. Deze ribs lijken zo uit Game Of Thrones te komen: grote hompen vlees aan gigantische stukken bot. Wordt ook op een plank geserveerd in plaats van een bord, om de ervaring compleet te maken.

* In de categorie kleine, gezellige en erg lekkere lunchtentjes in het centrum: Homemade en Klaver4. Beide hebben lekkere verse gerechten op de kaart voor mooie prijzen, en bij beide kan ik de BLT met kip aanraden.

* Plancius zit schuin tegenover Artis en heeft een fijne, uitgebreide kaart met lekkere dingen waar ik verder niet veel meer woorden aan moet vuilmaken dan: de moeite waard als je in de buurt bent.

* Als je als toerist ooit eens zou verdwalen en in mijn eigen buurt – Bos en Lommer – zou terechtkomen, raad ik u aan om bij Bar Baarsch te belanden. Da’s een hippe bar waar je ook erg lekker kan eten. En meer moet dat niet zijn, toch?

* The Breakfast Club is hét all-day breakfast walhalla. Hier wil je alles eten. Alles. Het zit er heel vaak stampvol, maar soms heb je geluk en dan is het magisch.


Benieuwd naar meer local tips in Amsterdam? Hier lees je deel 2. 

19 thoughts on “Tips van een local: Mijn favoriete plekjes in Amsterdam #1

 1. Ik kom echt te weinig in het centrum. Ik werk ergens in een saaie buurt, meer Duivendrecht dan Amsterdam, en daar kom ik niet zo vaak uit, haha. Ondanks dat ik al 12 jaar in Amsterdam kom voor studie en werk (I am old) ken ik de stad niet geweldig goed. Al kan ik anderen prima wat hotspots doorgeven, waar ik zelf nooit geweest ben, haha. Ben benieuwd naar je vervolgartikelen.

  1. Snap ik volledig. Bij een vorige baan moest ik slechts 3 minuten fietsen om op kantoor te komen, maar toen kwam ik dus echt nooit meer West uit. Daarom vind ik het nu wel fijn dat ik in het centrum werk, want daar kwam ik voorheen ook amper meer. Want ja, veel te toeristisch in het weekend, en doordeweeks ga je ook niet de moeite doen om er na werk nog heen te gaan.

 2. Haha, ik was aan het denken: “De Drie Graefjes ken ik, misschien ben ik er geweest!!!” Maar het was van je Instagram denk ik. Ik ben toen wel naar Café de Paris geweest, want hipster en Instagram en zo weet je wel (ik ben zo’n wandelend cliché, ugh, en mijn zus werd helemaal crazy van mij).

  1. Café de Paris is echt de tweede thuis van NSMBL, haha ? Drie Graefjes zou je je zeker herinneren, da’s een memorabele ervaring! Nog meer dan die geitenkaaspizza.

 3. Ik ben nog nooit in Amsterdam geweest. Mocht daar ooit verandering in komen dan zullen we dankzij jouw blogpost alvast geen honger hebben. Nu ben ik echter op zoek naar leuke adresjes in Brussel want daar ga ik waarschijnlijk volgende vrijdag met mijn nicht naar toe.

  1. Zeker eens doen! Amsterdam is wel veel lopen, dus niet zo evident voor jou, maar op zich kom je met de tram en metro bij ons ook wel echt overal! En je WIL echt de bibliotheek zien. En onze Waterstones. Echt waar 😀

   1. Ik geloof je meteen. Als er een Waterstones is en een tram/metro waarmee je overal geraakt dan is het ook een klein beetje Londen hé. Amsterdam staat sowieso nog op mijn ‘Wil ik eens naar toe’-lijst.

 4. Ik ben wel fan van Amsterdam, intussen een aantal keer geweest dus de standaarddingen uit uw eerste opsomming zijn al lang achter de rug ? Ik kom er graag, al is het maar om door de straten en langs de grachten te slenteren en natuurlijk de Waterstones en de Selexyz (of is het de Donner of is het weeral van naam veranderd) te plunderen. Van je adresjes ken ik nog geeneen dus drrrringend tijd voor een revisit precies ?

  1. Zeker doen! Selexyz is inmiddels zelfs Scheltema 😉 En heeft een compleet nieuwe locatie! Zeker de moeite om heen te gaan, dat wel, want het is een prachtig gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *