Tips van een local: Mijn favoriete plekjes in Amsterdam #2

Aaahh, Amsterdam. Heerlijke stad om te wonen, maar als u daar nu niet meteen behoefte aan heeft, ook zeker heerlijk om eens van citytripje te doen. Als je dat gaat doen, of al gedaan hebt, kan ik al meteen uittekenen op de kaart hoe dat weekend er ongetwijfeld uitziet.

Want: de Wallen, de Dam, Madame Tussauds, Amsterdam Dungeon, de kaaswinkel, de wafels-met-Nutella-winkel, het Anne Frankhuis, de Jordaan, de 9 straatjes, het Rembrandtplein, het Leidseplein, Museumplein en daar het Rijksmuseum en/of Van Gogh Museum. Als er nog wat tijd over is, een tripje langs alle winkelketens in de Kalverstraat en Nieuwendijk die je in eender welke grote Europese stad in de buurt van je eigen huis ook gewoon allemaal vindt.

Veel van die dingen zijn zéker het bezoeken waard en horen er ook simpelweg bij als je voor de eerste keer in Amsterdam bent. Maar er zijn nog zoveel andere fijne plekjes in de hoofdstad. En die ga ik u, jawel, in deze blogpost vertellen. Want ik kan soms nog weleens een sympathieke zijn, ik.

Voor de overzichtelijkheid heb ik mijn blogposts in thema’s verdeeld. Mijn food tips kan je hier vinden.

Mijn favoriete plekjes in Amsterdam: drinks

* De IJ-Kantine is by far een van de beste plekken om te vertoeven in de zomer. Hun mooie houten terras pal aan het water is een troef, maar ook binnen is het fijn zitten in het heel gezellig verbouwde industriële pand. De IJ-Kantine is in Noord, vlakbij de NDSM-werf en dus heel makkelijk te bereiken met de gratis veerboot vanaf Centraal. Én de ideale plek om te lunchen na een bezoekje aan de IJ-hallen, want ook het eten is er dikke prima.

* Wie het toch liever in het centrum zoekt, kan altijd terecht bij Schuim. Een artistiek, gezellig café in de al even artistieke Spuistraat – waar de meeste winkels en horeca literaire namen dragen en zich de meest bekende en met indrukwekkende graffiti versierde kraakpanden van de stad bevinden. Alles is er een beetje schots en scheef en krakkemikkig, met oude houten tafels en compleet versleten fauteuils. Fun fact: de muurschilderingen wisselen een paar keer per jaar en worden door verschillende kunstenaars verzorgd, zodat je eigenlijk nooit echt weet hoe het café eruitziet als je er weer eens naar binnen stapt.

* Specifiek zin in bier? Café Bax is een biercafé in West dat ook nog eens een ruim terras heeft. Gollem is zowat het bekendste biercafé in Amsterdam, met een enorme selectie aan bieren en vier locaties in de stad. Als je écht lokale bieren wil proeven, ga dan langs bij een van de twee locaties van Brouwerij Troost (vooral hun IPA is een aanrader) of het heerlijk hysterische industrial pand van Brouwerij Oedipus (check zeker hun website voor een impressie).

* Verder leuk in Noord en vlak naast de NDSM-werf: Pllek. Een bar die, net zoals de studentenwoningen op de werf (waarin ik een paar jaar geleden zelf nog met veel plezier heb gewoond), volledig uit zeecontainers is gebouwd. Het terras is amazing in de zomer, want je zit er met je voeten in het zand, vlak aan het water én je hebt er een fantastisch uitzicht op de stad.

* Buongiorno is mijn go-to koffiebar in West. Er zijn een stuk of zes locaties verspreid over het stadsdeel, maar mijn favoriet is de vestiging aan de Witte de Withstraat, aan de Kinkerbrug. Lekker groot en heel fijn zitten achterin, vooral als je een paar uur wil zitten schrijven met zicht op de gracht. Whenever je op mijn blog leest dat ik buiten de deur heb ontbeten, is dat vrijwel zeker bij Buongiorno. De koffie is er bijzonder lekker én als de zaken goed zijn gegaan, worden de prijzen soms zelfs verlaagd. I mean, what’s not to like?

* Een beetje verstopt op Amsterdam Centraal zit Grand Café 1e Klas: een statige historische locatie met metershoge plafonds waar je de grandeur van vervlogen tijden kan beleven terwijl je op de trein wacht. Je kan er gewoon koffie drinken, maar ook ontbijten, lunchen, dineren of borrelen.

* White Label Coffee (zowel in West als De Pijp) is een van de bekendste coffee roasteries van de stad. Ook Lot Sixty One in West is een naam die op élk koffie-hotspot-lijstje van Amsterdam prijkt.

* Genootschap der Geneugten is een van mijn favoriete kroegen ooit. Het is een soort fancy bruin biercafé met heel sympathieke bediening, waar altijd wat te beleven valt. Leuke plek om een avondje aan de toog te hangen, maar je kan er ook op een gezellige manier de tijd doden terwijl je wacht op een felbegeerd plekje in hun eetcafé aan de overkant: De Klos. Waar je, zoals ik hier al vermeldde, de allerbeste spare ribs van de hele wereld kan eten.

* Café De Tuin is een bruine kroeg in hartje Jordaan, waar alles heerlijk rommelig en oud is, maar vooral gezellig en ook altijd – echt op elk moment van elke dag – druk.

* Als je zin heb om even fancy te doen én van een spectaculair uitzicht over de stad te genieten terwijl je van je drankje nipt, moet je naar Twenty-Third, de cocktail- en champagnebar op de bovenste etage van hotel Okura. Cocktails kosten je er een rib uit je lijf, maar dan heb je ook wat. Voor iets betaalbaardere drankjes en net wat meer gezelligheid kun je terecht bij Canvas, de rooftop bar op de zevende verdieping van het Volkshotel.

* Betty Blue is een hip, gezellig en artsy tentje op de Wallen waar ze ook héél veel zoetigheden hebben.

* Achter de anonieme deur van de award-winning speakeasy (lees: verborgen) cocktailbar Door 74 vind je niet alleen een classy vintage interieur en roaring twenties vibe, maar ook de beste cocktails in heel Nederland. Maar dan moet je de bar natuurlijk wel nog vinden… Succes 😉

3 thoughts on “Tips van een local: Mijn favoriete plekjes in Amsterdam #2

  1. In Betty Blue ben ik toen op aanraden van een vriendin geweest (wederom lekker hipster). Mijn zus en ik kwamen er uitgehongerd toe rond 15u en konden nog net op de valreep lunchen en ik weet niet dat het was omdat ik, euh, uitgehongerd was (nu ja, be ik 99% van de tijd wel), of omdat het echt zo goed was, maar ik vond het daar echt superleuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *