The ultimate guide om toch een beetje duurzamer te leven, ook als je een lazy trunte bent zoals ik

Jaja, ik weet het: in deze tijden van klimaatmarsen wordt u al elke dag vierkant om de oren geslagen door whiney lefties over groener leven en het klimaat en dat je eigenlijk vegetarisch moet eten en ocharme de ijsberen enal. En ja, u trekt zich dat ook allemaal wel aan, want iedereen wil een goed leven voor z’n kinderen en kleinkinderen, en voor zover ik weet staat zelfs de grootste natuurhater er niet om te springen dat de wereld vergaat; al was het maar omdat-ie er zichzelf nog in bevindt.

Maar ach, wat vragen ze niet allemaal aan u om op te geven? Een levensstijl waar je hard voor hebt gewerkt en waar je content mee bent. Het is allemaal zo’n klein druppeltje op een immens grote en gloeiendhete plaat, meneer, waarom zou ik daar waanzinnige inspanningen voor moeten leveren – zeker als er zoveel ergere vervuilers op de aardbol zijn?

Geloof mij: ik snap u ergens wel. Ik ben zelf een luie doos. Ik eet gerust vijf keer per week exact dezelfde pasta met bokaalsaus om maar niet écht te hoeven koken en dan nog alleen maar als mijn Lief er niet is om de keukenprins uit te hangen. Ik ben geen supergroene zweefteef. Ik eet vlees en ik drink melk en ik haat linzen. Ik ben niet het type dat haar eigen deodorant in elkaar gaat flansen of halve weekends spendeert aan zwerfafval oprapen. Zelfs sorteren doe ik met frisse tegenzin, want pfff die lege melkpakken plat duwen en ugh de bak met karton staat in een andere kamer dan die met het restafval en jezus dan heb ik het nog niet eens over de tripjes naar de glasbak. Maar ik vind het milieu wél belangrijk. And so should you. Genoeg om er iéts voor te willen doen, als is het maar een klein beetje. Want niemand, werkelijk n i e m a n d op de ganse aardbol is gebaat bij de situatie nu zomaar laten wat ze is. We’re all fucked in the end. 

Maar ja, ik ben wel nog steeds lui en aan mijn levensstijl gehecht. Dus ben ik op veel vlakken wél bewust bezig met mijn gedrag en hoe dat milieuvriendelijker kan, maar zonder heel erg aan leefcomfort te moeten inboeten. Of bovengemiddeld meer geld uit te geven. Daar heb ik simpelweg de middelen niet voor. Dus ja, ik koop ook nog soms Chinese brol die dan met het vliegtuig hierheen moet worden gevlogen. En ja, ik stap zelf ook nog soms eens in een vliegtuig om met een boel vervuilende kerosinekracht naar een andere plek in de wereld te gaan. Soms zelfs van een low fare vervuiler. Kortom, ik ben niet perfect groen. Verre van. Maar ik draag mijn steentje bij waar het kan, zonder er mijn hele levensstijl voor te moeten omgooien. Trust me, het is mogelijk. Anders zouden mijn lazy ass en ik het ook niet doen.

Zoals meesterfilosoof Snoop Dogg het ooit zei in het enige mopje dat ik kan onthouden (omdat ik hem oprecht zo grappig vind, inderdaad ja), toen hem gevraagd werd waarom er een rij schaarsgeklede vrouwen zijn gazon aan het omspitten waren: “Alle bitches helpen.”

Dat alle beetjes helpen, daar geloof ik rotsvast in. We hebben het met z’n allen om zeep geholpen, de ene al wat meer dan de andere, maar we moeten ons er ook met z’n allen voor inspannen om het in ieder geval niet nóg erger te maken. En dat is helemaal niet zoveel gevraagd, als er zó veel dingen zijn die je in het dagelijkse leven kan doen of laten zonder daarbij het geringste beetje levenskwaliteit op te geven. Vaak spaart het je zelfs geld uit.

Zou je wel willen, maar kan je niet zo goed tegen al dat softe geitenwollensokkengeblaat? Geen probleem. I got you. 

* Eet wat vaker vegetarisch ’s avonds. Vind je dat moeilijk? Boo-fucking-hoo. Is niet moeilijk. Steel gewoon recepten van Allerhande en Hellofresh, die letterlijk honderden verschillende opties hebben die zoveel meer zijn dan gewoon een bordje sla met wortels en ander konijnenvoer. Je kan achterlijk lekker vegetarisch eten, als je het maar eens een keertje uitprobeert.

* Weiger categoriek elk rietje in de drankjes die je bestelt, nog vóór ze die komen brengen. Die bullshit proppen ze in de horeca namelijk constant ongevraagd in je glas, ook al leveren die compleet overbodige rotdingen op jaarbasis walgelijk veel plastic op. Niet doen.

* Fleece is godsgruwelijk lelijk en het wordt tijd dat je dat onder ogen ziet. Eén keer een fleece trui wassen geeft tot wel een miljoen stukjes microplastic af en dat feit alleen al is minstens zo walgelijk als het marginale stuk stof zelf.

* Investeer in een Dopper of een andere herbuikbare fles. Waarom? Omdat plastic flessen water kopen het allerdebielste is wat je kan doen. Is werkelijk nergens goed voor: het levert alleen maar extra kosten, extra plastic, extra gewicht in je boodschappentas en extra plaatsgebrek in je berging op. Terwijl je het helemaal gratis uit je kraan krijgt, idioot! Hou je niet van de smaak van het kraanwater in jouw gemeente? Word volwassen en koop een Brita-kan. NEXT. 

* Probeer ook eens een stuk tempeh/halloumi/tofu/andere vleesvervangeronzin. Ik weet dat je verslingerd bent aan je vlees, maar serieus: grill eens een stukske halloumi of laat wat tempeh sudderen in een goeie marinade. Je denkt nooit meer aan een biefstuk. Of ja, misschien wel. Maar gij moet gewoon efkes rustig doen, gij.

* Laat je motor niet zomaar draaien als je ergens in de auto op iets of iemand staat te wachten. Ook niet als het maar twee minuten is, neen. Ook niet als het anders een beetje frisjes wordt in de auto. Ook niet als je de zachte trillingen van de carrosserie rondom je gewoon relaxerend vindt. Neen. Waarom niet? Omdat de aarde geen fuck om je first world problems geeft, daarom.

* En stap ook gewoon eens op de fiets om een brood te gaan halen bij de bakker, alstublieft zeg.

* Shampoo bars van Lush zijn amazeballs en volledig plasticloos en dierproefvrij en nog supermakkelijk voor als je enkel met handbagage vliegt ook. Win-fucking-win. 

* Check voor je douchegel koopt welke op deze lijst staan: dan bevatten ze namelijk helemaal niks, nada, noppes qua microplastics. Kleine moeite, groot effect. Je telefoon zit toch al elke seconde van elke dag aan je hand geplakt, dan ken je er net zo goed iets nuttigs mee doen. Daarna kan je gewoon weer verder smerige foto’s appen naar je Tinderdate.

* Met een nylonkous, een elastiekje en een bidon flans je in een paar minuutjes al, geheel Macgyver-gewijs, een microplasticfilter voor je wasmachine in elkaar. Elke paar maanden eens vervangen en tadaa, er is al weer een klein beetje minder plasticsoep, all thanks to you! En je hebt er geen ene flikker voor moeten doen.

* Stop met wattenschijfjes of reinigingsdoekjes te gebruiken om je make-up te verwijderen. De verpakking is altijd van plastic, de productie is enorm schadelijk voor het milieu en de essentie van hun bestaan is om ze na één keer gebruiken al weg te gooien. Bovendien sucken met name die doekjes ook gewoon keihard, want ze reinigen eigenlijk helemaal niet zo goed en vaak irriteren ze als een motherfucker. Met wattenschijfjes moet je ook nog eens lotion erbij kopen, wat extra geld kost en vaak nog irriteert en uitdroogt op de koop toe. Foute shit dus. Koop liever een paar herbruikbare remover-doekjes, waar je letterlijk niks anders bij moet gebruiken dan water en die toch alle make-up belachelijk makkelijk eraf halen. Ik ben zelf heel blij met die van de Action, die nog geen anderhalve euro kosten.

* Flikker je oude contactlenzen in de vuilnisbak in plaats van ze weg te spoelen in de gootsteen.

* In de AH kan je heel makkelijk checken hoe diervriendelijk het vlees is dankzij het Beter Leven keurmerk. Doe dat. En ga altijd voor drie sterren. Als je een gierige bitch bent, dan twee.

* Pleur niet alles zomaar in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Breng het naar de kringwinkel of het juiste inzamelpunt, die je bijna altijd in, vlakbij of op weg naar de supermarkt vindt a.k.a. je hebt helemaal geen enkel excuus om het niet te doen.

* Aanvaard niet zomaar klakkeloos alle plastic tasjes, wegwerpbestek, servetjes,… die je overal worden aangereikt door luie randdebielen. Heb je het nodig? Gebruik het. Zo niet? Kweek een ruggengraat en weiger het, of leg het netjes terug. Maar. Gooi. Het. Niet. Weg.

* Gebruik nooit van je leven nog aluminiumfolie, behalve als je echt echt echt niet anders kan of iemand je pasgeboren puppy met de dood bedreigt als je het niet doet. Aluminiumfolie is des duivels wat betreft het klimaat. Echt waar. 

* Koop u gewoon een deftige brooddoos.

* Tandpasta met korreltjes is tandpasta met microplastic a.k.a. tandpasta voor regelrechte LOSERS.

* Gebruik sodakristallen in plaats van wasverzachter. Koop je gewoon in de supermarkt in een grote zak en schep je in het bakje van de wasverzachter. That’s it. Het is goedkoper, is goed voor je machine, maakt je was even zacht en is oneindig veel beter voor het milieu.

* Doorsnee cheap ass schuursponsjes die je overal voor 50 cent per stuk kan kopen zijn misschien wel handig en alles, maar ze geven dus wél moeilijk veel microplastic af. Elke keer dat je ze gebruikt. Koop dus gewoon degelijke sponsjes, die niet vadsig vervuilend zijn, bijvoorbeeld hier of hier.

* Doe eens de moeite om twee seconden te kijken in welke vuilnisbak je je afval op het werk/in het station/op straat flikkert. Serieus, hoe oud ben je?

* Koop geen bullshit zoals ‘één gekookt ei in een plastic bakje met nog eens een plastic folietje eroverheen’ in to-go supermarkten. Zaag in het bedrijfsrestaurant over plakjes kaas en ham die individueel verpakt zijn in plastic. Kortom: wees je bewust van alle producten die onnodig in plastic verpakt zijn. En zeg er wat van.

* Fuck al die plastic en kartonnen bekertjes op kantoor: uit een glas of een mok drinken is pas écht gangsta. Drinkt bovendien tienduuzend keer beter. Geen mokken beschikbaar en uw baas is een gierigaard? Doe eens van Secret Santa, maar dan niet op kerst en enkel met mokken: iedereen trekt een lootje en koopt vervolgens een mok voor die collega. DIKKE PRET GEGARANDEERD en het milieu vindt u bovendien nog eens keitof ook.

14 thoughts on “The ultimate guide om toch een beetje duurzamer te leven, ook als je een lazy trunte bent zoals ik

 1. Super toffe tips, echt waar. Je zou bijna gaan denken dat je een zeurderige linkse bitch bent (haha, welkom to the club!!) en de bitches van Snoop Dogg, ik zit nog te gniffelen, ha!
  Wie spoelt er nu lenzen weg in de gootsteen? Zijn er echt mensen die dat doen? Huh?
  Ik ga sebiet naar de Action om die reinigingsdoekjes, want ik ging er eigenlijk kopen in Kudzu (kweeniehoetoffe online groene winkel) maar daar zijn ze een stuk duurder. Merci voor de tips dus.

 2. Ohmygaaaaaawd! Gij softe geitenwollensok! 😀
  Maar nee, serieus… Ge hebt meer dan overschot gelijk. Echt. Het zijn eigenlijk kleine dingskes die een mens kan doen 😉
  Hier proberen we er zo goed als kan (in een gezin met drie koters enzo) op te letten, en er zijn alleszins enkele tips bij die ik nog niet wist en ga meenemen! 🙂

 3. Haha goed mopje! Bij ons zijn’t ook kleine beetjes met onze brooddozen, Brita, Doppers, sorteren, vegetarisch eten, openbaar vervoer, … Ik heb nog nooit één verpakt gekookt ei gezien. Lijkt mij een beetje viezig ook. En die mensen die in’t station alles maar gewoon in dezelfde vuilbak gooien, dat snap ik niet. Het staat er nochtans duidelijk op.

 4. Amai, super tips! Ik denk altijd dat ik bewust bezig ben maar dat van die aluminium folie bijvoorbeeld wist ik niet (niet dat ik het vaak gebruik, misschien 1 rol per jaar ofzo). Hier in de VS is het nog erger gesteld met plastiek dan in Europa, dat frustreert mij enorm! Zo’n groot land, wat ze hier zouden kunnen besparen!

 5. Amai zoveel liefde voor deze post <3
  Dat van die soda ipv wasverzachter, dat ga ik eens uittesten. Ik heb nooit wasverzachter gebruikt maar wie weet wat het effect gaat zijn 🙂

 6. Zaaaaaaaalige post. Zowel inhoudelijk als tekstueel ?
  Ik ben zelf wel een geitenwollensok, maar kende de truc van soda als wasverzachter nog niet (ik heb nog nooit wasverzachter gebruikt). Spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *