Harry Potter en het Huis der Olifanten

harry potter candlemaker row edinburgh

Harry Potter in Edinburgh

Op 26 juni 2017 was het exact 20 jaar geleden dat het eerste boek van Harry Potter werd gepubliceerd. Waarom boeit mij dat, vraag je je misschien af. Welnu, als je eenmaal hét symbool van de boekenserie voor de rest van je leven als inkt op je huid hebt staan, kan je jezelf al eens een fan noemen.

deathly hallows tattoo
En ja, dat is een legging met Daily Prophet-print.

Ik ben afgestudeerd als literatuurwetenschapper. Dat strookt voor veel mensen niet met mijn liefde voor Harry Potter. Want dat is voor kinderen en gaat over toverstokjes en vliegende auto’s en demonen zonder neus. Zucht.

Harry Potter is wat mij betreft the greatest story ever told. Ik ga hier niet veel virtuele inkt verspillen aan proberen iedereen die dit leest daarvan te overtuigen, want ofwel ben je het hier al mee eens, ofwel niet, en smaken verschillen nu eenmaal. That’s fine. Het maakt de wereld in ieder geval een heel stuk interessanter.

Geen enkel ander boek heb ik zo oneindig vaak opnieuw gelezen als elk exemplaar uit deze serie. (Wat ik sowieso de rest van mijn leven zal blijven doen, want ik geniet er elke keer weer van.) Net als zoveel andere mensen van mijn leeftijd ben ik opgegroeid met Harry Potter en zijn wereld, en daar boénk halsoverkop verliefd op geworden.

Mijn hart breekt nog steeds een beetje telkens wanneer ik bedenk dat er nooit nog een boek komt, dat het voorbij is, dat het verhaal is afgerond en het nooit meer zo zal zijn als die allereerste keren. Toen mijn Lief na jarenlang licht agressief aandringen van mij eindelijk de boeken las, was ik werkelijk jaloers dat hij het allemaal voor de eerste keer kon beleven.

In februari zijn mijn Lief en ik naar Edinburgh gereisd. Dat wilde ik al lang. Dat het een ontzettend mooie stad is, omgeven door prachtige natuur en doordrenkt met sympathie en whisky, wist ik al wel. Maar mijn voornaamste reden was toch: hier is Harry Potter geboren. En jazeker heb ik alle Harry Potter hotspots bezocht!

Harry Potter and The Spoon Café

The Spoon Café (destijds genaamd Nicholson’s Café) is één van de twee plekken waar J. K. Rowling het gros van het allereerste boek heeft geschreven. Haar schoonbroer was destijds de eigenaar en liet er haar vaak urenlang schrijven en gratis koffie drinken. En dus moést ik er heen. Zowel de naam, de eigenaar als het interieur zijn inmiddels veranderd, maar het was toch de moeite waard om een bezoekje te brengen. Al was het maar vanwege de goddelijke french toast met bacon.

Harry Potter and The Elephant House

harry potter edinburgh elephant house
Daarnaast schreef J.K Rowling ook vaak in The Elephant House. Dit koffiehuis is inmiddels een toeristische trekpleister van jewelste geworden. Heeft vast iets te maken met de grote wanstaltige stickers op de ramen die schreeuwerig naar de buitenwereld toe verkondigen dat dit ‘The Birthplace Of Harry Potter!’ is. Die marketing werkt bijzonder goed: er staat meestal een wachtrij tot buiten.

In The Elephant House zat Jo vaak aan het tafeltje vlak bij het raam helemaal achterin (op bovenstaande foto links), met uitzicht op het gotische gebouw van George Heriot’s School, dat de inspiratie voor Hogwarts is geweest.

Ik wil niet meteen alle clichés bovenhalen en de sfeer als magisch beschrijven, maar het is zeker wel bijzonder om in dezelfde ruimte te zitten waar J. K. Rowling geschiedenis heeft geschreven. Want ja, ik ben nogal een fangirl.

harry potter deathly hallows shirt
Subtiel ben ik ook zeker.

Om preciezer te zijn zat ik het eerste kwartier dat ik er was alleen maar katatonisch om me heen te gapen, helemaal van slag like the absolute fangirl I am, en tot me laten doordringen waar ik precies was. Then I snapped out of it en heb ik een warme chocolademelk met slagroom en mini-marshmallows besteld. Die was vrij lekker, maar ik zou nu niet per se naar The Elephant House gaan om die te ervaren.

Toen haalde ik een paar keer diep adem, stond recht en wandelde richting de wc. Ik deed heel hard mijn best om niet te rennen, te huppelen of mensen met mijn ellebogen aan de kant te duwen om er zo snel mogelijk te geraken. #proudofmyself

Het zal u misschien verbazen maar neen, ik heb geen vreemde affiniteit met openbare wc-ruimtes in koffiehuizen. Dat ik zo enthousiast was om hier naar de wc te gaan had een goede reden. De toiletruimtes zijn namelijk fantastisch. Elke vierkante centimeter, van vloer tot plafond, is bedekt met inkt. Duizenden fans van over de hele wereld hebben op elk beschikbaar oppervlak, van de deuren tot de spiegels en zelfs de wc’s en de wasbakken, hun liefde en bewondering voor de boeken geuit.

harry potter elephant house edinburgh

harry potter elephant house edinburgh

Elk jaar schilderen de huidige uitbaters de muren opnieuw, en elk jaar worden ze weer van boven tot onder volgeschreven. Ze moeten zelfs regelmatig de toiletbrillen vervangen omdat zoveel mensen erop gaan staan om bij moeilijk bereikbare vrije plekjes te komen. Het is compleet bonkers, maar ook compleet fantastisch.

Zeker een aanrader als je ooit naar Edinburgh gaat, zelfs als je maar een béétje van Harry Potter houdt.

Harry Potter and the rest of Edinburgh

Naast deze bijzonder uitgebreide hotspot-lijst met welgeteld twee koffiehuizen, kan ik je ook onder andere de volgende plaatsen aanraden:

jk rowling harry potter edinburgh
De handafdrukken van J. K. Rowling in een tegel voor Edinburgh City Chambers.
greyfirars kirkyard edinburgh harry potter
Greyfriar’s Kirkyard, waar ze inspiratie opdeed voor het kerkhof uit The Goblet of Fire én diverse namen van personages (waaronder Tom Riddle).
harry potter the balmoral hotel edinburgh
The Balmoral Hotel, waar ze in kamer 552 de laatste hoofdstukken van het laatste boek schreef.
harry potter diagon alley edinburgh
Candlemaker Row, inspiratie voor Diagon Alley.
harry potter candlemaker row edinburgh
Victoria Street, inspiratie voor Diagon Alley.

 


En, heb jij nu ook al een beetje zin om naar Edinburgh te gaan? Of ben je er al geweest? Wat betekent Harry Potter voor jou? Ik ben waanzinnig benieuwd!

10 thoughts on “Harry Potter en het Huis der Olifanten

 1. Oh deze post! <3
  Ik leerde de boeken 20 jaar geleden kennen dankzij mijn nicht die in die tijd in Tutbury werkte. Sindsdien ben ik helemaal verkocht. Iedere keer dat er een nieuw boek uitkwam herlas ik eerst de eerdere delen. De laatste jaren kom ik minder vaak aan herlezen toe omdat … tja, er staan nog 125 ongelezen fysieke boeken op me te wachten. De 20ste verjaardag van Harry Potter and the Philosopher's Stone vierde ik echter al herlezend en wat heb ik daar van genoten. Ik hou er ook van om allerlei Harry Potter-gerelateerde knutselwerkjes te maken, mijn Funko-verzameling beetje bij beetje uit te breiden, … Ooit hoop ik ook nog een keer de Harry Potter Experience mee te maken. De Exhibition in Brussel vond ik al heel leuk, maar eigenlijk deed die me enkel nog meer zin krijgen in de Experience.

  1. Hét hoogtepunt vond ik The Wizarding World of Harry Potter in Orlando. Alsof je recht in de boeken best gestapt! Elk detail klopte en zelfs het personeel in de winkels was compleet in character als good/dark wizard. Onbeschrijfelijke ervaring! De Exhibition heb ik aan me laten voorbijgaan omdat ik niet genoeg fan van de films ben om een hoop film props heel interessant te vinden. Ik kan me helaas nooit echt over het verschil in diepgang met de boeken zetten. De Experience lijkt me dan wel weer leuk! Enfin, Edinburgh is écht een geweldige citytrip als je fan bent, maar zelfs als je dat niet bent ook, wat het is een ontzettend mooie en leuke stad. Aanrader!

 2. Ooh nu wil ik ook absoluut eens naar Edinburgh gaan 🙂 Ik verschoot me trouwens een bult toen ik hoorde dat het al twintig jaar geleden was dat het eerste boek uitkwam. Leek eigenlijk alsof het pas gisteren was 🙂 Dat ik een grote fan ben en die boeken ook regelmatig herlees hoef ik niet meer te zeggen zeker? 😉

  1. Twintig jaar, I know, right?! En zeggen dat ik het eerste boek 17 jaar geleden compleet toevallig uit de boekenkast trok van het vakantiehuis in Frankrijk waar ik destijds was met familie, simpelweg omdat dat het enige exemplaar in het Nederlands was! In 1 dag verslonden 🙂 En ik ontmoet altijd graag medefans, yay! 🙂

 3. Pingback: Currently #3
 4. Woooow, zalig, ik had er eigenlijk geen idee van dat hier zoveel Potterhotspots (ik heb mijzelf heel erg moeten inhouden om niet potspots te schrijven) verstopt waren! Ik vond de boeken aanvankelijk echt niets voor mij, tot ik de eerste film als kind op televisie zag. Ik was meteen compleet verkocht en ben dan ook aan de boeken begonnen. Dat gevoel telkens er een nieuw uitkwam… (hahahaha, jezus, ik klink geeky)

 5. Zo herkenbaar! Ik had ook het genoegen om in Orlando de wizarding world te beleven. Onvergetelijk! Ik heb zelfs smekkies in alle smaken en chocokikkers meegebracht voor m’n vriendin – de echte HP fan in huis want zij kon er niet bij zijn. Het was een magere troost

  In Oxford University bezochten we samen wel een prachtige zaal die dienst deed als de ziekenboeg uit HP1.

  Het hoogtepunt van onze reis in Engeland voor mij was dan weer de botanische tuin in Oxford.

  Daar zat ik even in stilte op het gras… precies op de plek waar vroeger een oude eikenboom stond. Dezelfde boom waaronder professor JRR Tolkien zijn Midden-Aarde verzon, de wereld van Lord of the Rings – of “In de ban van de ring” voor de pre-millennial generaties.

  Een verhaal dat voor verschillende redenen bijzonder veel betekent voor me.

  Het verhaal dat sagen, legenden en fantasy populair maakte en daarmee de deur opende voor schrijvers als Rowling. Zodat ook zij hun fantasie de vrije loop mochten laten. Iets om dankbaar voor te zijn!

  Bijzonder momentje ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *