De Grote Remigratie: een update

Ik woon inmiddels al bijna vier dagen weer in mijn vaderland en dit is de stand van zaken.

Dingen die na 9 jaar in Amsterdamse schoendozen wonen nu echt luxe voor mij zijn

* Een aparte wc. Ik heb me serieus nog nooit zo grown up gevoeld als de eerste keer dat ik afgelopen weekend op mijn aparte wc plaatsnam (een beetje zoals ik op een troon zou doen, da’s zeker dadde) en ik niet eens met mijn knieën tegen de deur zat. De deur zit zeker anderhalve meter verder! Er kan een rode loper liggen! #houmetegenofikdoehet

* Deuren die helemaal open kunnen. Onze vorige slaapkamer kon je enkel door een half geopende deur betreden, omdat er een kast achter stond en de achterkant van de deur vol kapstokken met kleren hing. En neen, dat was geen gekke feng shui. Dat was pure noodzaak.

* Stopcontacten dicht bij de grond. For some reason zitten die in Amsterdam vaak op schouderhoogte. (Bij mij, dus ellebooghoogte voor de gemiddelde Nederlander.)

* Een berging. En daar past meer in dan een dweil en een bezem! Er staat zelfs een vriezer. Wij hebben een vriezer. Wij zijn volwassenen met een vriezer. *knijpt in arm*

* Aan beide kanten van het bed kunnen uitstappen. Wat een vrijheid.

* Een badkamer waar zeker vijftien man in past. In mijn vorige badkamer paste ongeveer anderhalve man. En neen, ik overdrijf niet. Als je onze badkamer binnenstapte, had je drie opties: draai een kwartslag naar rechts en ga zitten op de wc, draai een kwartslag naar links om de wastafel te gebruiken, of stap rechtdoor meteen BAM het bad in. Nu kan ik praktisch breakdancen in mijn badkamer, hastn.

* kortom: ruimte. Ruimte is chill, heb ik vrij snel geleerd hier.

Dingen waar ik echter wel nog aan moet wennen

* Zoveel auto’s. Zo fucking veel auto’s. Ik was vergeten dat in België de auto een heilig goed is op het niveau van wapens in de VS: probeer ze niet af te pakken, te bannen of te beperken of iedereen schreeuwt moord en brand. Zodoende heeft elke Belg er minstens één. En ze moeten allemaal voor hun eigen deur kunnen parkeren, of er is miserie. Wat betekent dat de hele stad bomvol metaal staat, op elke denkbare plek.

* Weer leren sorteren. Vind ik een pluspunt, maar de extra ruimte die ik nu ineens in de vorm van een berging heb, gaat wel meteen op aan dertien verschillende vuilnisbakken. En allerlei speciale zakken die ik daar blijkbaar voor moet kopen.

* Geen ondergrondse containers in elke straat, waar je op elk moment van elke dag je afval in kwijt kan, maar simpelweg je vuilniszakken op straat zwieren op één vaste dag per week. Ongeacht de hitte, ongeacht of ze gescheurd zijn, ongeacht hoe vol de stoep dan staat. Vind ik toch maar smerig, eigenlijk.

* In het weekend krijg je geen post.

* Op zondag is sowieso bijna alles dicht. Ik weet nu al dat we heel vaak op zondag op bananen en crackers zullen overleven, want het zal maanden duren voor ik daaraan gewend ben.

* De lichtschakelaars zitten naar mijn gevoel superlaag op de muren. Again, ik ben schouderhoogte gewend. Hier zitten ze allemaal op heuphoogte. Of ligt dat aan mijn huis?

* Papieren kaartjes voor de bus en de tram en aaaahhhhh WILL NEVER GET USED TO.

* Zoveel keuze in de supermarkten. Ik heb een hervonden liefde voor den Delhaize, y’all. Een volledig rek vol soorten mayonaise en sauskes voor bij de barbecue?!

* En hoe goedkoop is het bier op café, OMG?

* Niemand geeft fooi want da’s blijkbaar geen ding. Mijn bankrekening can live with that.

* Iedereen heeft een fancy fiets, in tegenstelling tot mijn vijfdehands barrel dat waarschijnlijk ooit eens van een junkie was. In Amsterdam stelen ze je fiets gemiddeld vier keer per jaar, dus daar koop je gewoon crap.

* Dat de stoplichten geen knopjes hebben voor ongeduldige mensen en ook niet aftellen of niks.

* Kaas bij spaghetti bolognese is hier gruyère of emmentaler en nooit Parmezaan. Van rucola erbij heeft nog nooit iemand gehoord. En ‘spaghetti’ is geen pastasoort maar letterlijk de naam van het gerecht ‘spaghetti bolognese’.

Dingen die ik hardnekkig blijf doen alsof ik nog steeds een Amsterdammer ben

* Kaas schaven van een blok. Want fuck je dure plakjes. En waarom zitten daar steeds van die random korstjes aan die je er dan weer af moet pulken?

* Door rood oversteken op het zebrapad als ik kan.

* Fietsen als een gek, waarschijnlijk, naar Antwerpse normen.

* Diezelfde fiets overal neerpleuren waar ik plek vind.

* Haten op toeristen.

* Alles pinnen whenever I can.

* ‘Pinnen’ blijven zeggen, vrees ik.

* Geregeld naar de Albert Heijn gaan want ondanks de Delhaize is Appie nog steeds liefde (and feels like home.)

21 thoughts on “De Grote Remigratie: een update

 1. Ik bescheur me hier zowat van het lachen: “Aan beide kanten van het bed uitstappen” 😀 Wat een rijkdom moet dat plots zijn! Dat Nederlanders niet sorteren wist ik niet. Grappig dat er toch nog zoveel verschil is met ons buurland.

  1. De meeste Nederlanders sorteren wel (deels), maar da’s dus geregeld per gemeente. En in Amsterdam doen ze amper aan sorteren. Daar werd ik op mijn eerste dag echt heel vreemd aangekeken door de huisbaas toen ik vroeg waar al het plastic en karton van m’n verhuizing heen moesten. “Uh. In de vuilnisbak?” zei hij op zo’n toon alsof ik een volslagen idioot was en hij wees naar de vuilnisbak in de keuken. Gewoon allemaal hop, los erin, bij elkaar! Deed m’n hart eerst echt pijn maar na zoveel jaar doe ik dat inmiddels ook, en nu mag ik het weer gaan afleren :’)

 2. Ik heb nooit in het buitenland gewoond, maar serieus… haat aan die buskaartjes en die focking 25duusd otto’s altijd. en. overal.
  Welcome back! 😀

  1. Snap nog steeds niet hoe ik een bus moet nemen als ik geen cash op zak heb! (Voorlopig nog Nederlands nummer dus aan dat sms-ticketsysteem uit 2000 heb ik ook niks.) Aargh!
   Maar merci! ’t is wennen 😉

 3. Tip voor op zondag: in bv de Brederodestraat (maar waarschijnlijk ook wel Carnotstraat) zijn alle turkse/Marokkaanse/Pakistaanse/whatever winkeltjes ook open op zondag (zelfs op kerstavond! Redders!). Doe er uw ding mee 😉

  1. Ohh ja, dat was ook zo bij ons in Bos en Lommer (het Borgerhout van A’dam, of vice versa)! Sowieso zijn die winkeltjes de max voor groenten en fruit en kruiden.

 4. Haha grappig dat jij vindt dat wij hier veel keuze hebben in de supermarkt. David en ik gaan heel zelden eens naar de AH en dan staan wij daar echt voor élk rek: wauw kijk en dit, dat hebben ze niet in den Aldi / Colruyt ze! Oh en dees, en wat is kwark? En omg zoveel chocolade! En wow patatje Joppie chips?

  1. Ik denk dat het verschil ‘m zit in de hoeveelheid producten en merken. Want de AH heeft veel meer verschillende soorten producten dan de Belgische supermarkten (ook omdat Nederlanders veel exotischer eten), maar nooit veel merken! Echt maar één merk ricotta bijvoorbeeld, en maximaal drie merken van kwark. Terwijl de Delhaize alleen al qua mayonaise 15 merken ofzo heeft staan. En dat vind ik dan ineens VEEl keuze, haha!

 5. Haha, ik wacht nooit aan zebrapaden, ben ik nu ook een beetje Amsterdammer??? En ik kom net terug van een restaurant waar ik spaghetti met Parmezaan heb gegeten en mijn zus met rucola, hahaha! Verkeerde stad gekozen, I TELL YA!

 6. “* Aan beide kanten van het bed kunnen uitstappen. Wat een vrijheid.” Mijngod wat kijk ik uit naar de verhuis naar een heus huis volgend jaar want in mijn kot, huurappartement en huidig appartement moet ik altijd uit bed KRUIPEN.
  En dat van die ouwe fietsen, moest ge u in Antwerpen toch niet volledig thuisvoelen, in Leuven rijden ook enkel wrakken rond want is het ook de gewoonte om te pikken (niet door mij, voor alle duidelijkheid) 😉

 7. Ik vind die verschillen tussen landen fantastisch ! Dat de stopcontacten en lichtschakelaars zo anders zitten is me in feite nog nooit opgevallen.

  In steden zijn er tamelijk veel Carrefour express winkeltjes verstopt die wel op zondag open zijn. (maar niet altijd op zaterdag…hahaha, anders is er te weinig verwarring).

  1. We hebben nu ook twee stekkerdozen waar we niks mee kunnen omdat ie niet in het stopcontact past hier! Is namelijk Nederlands en daar zit nooit zo’n pin in, dus de stekkers hebben geen gat waar dat in kan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *