Op een dag vind je… de job van je leven

In deze blogpost schrijft Liese over beroepen waar ze zo nieuwsgierig naar is dat ze er wel eens een dagje in zou willen meedraaien, én de drie beroepen die haar letterlijk hell on earth lijken. Dat deed me nadenken over mijn persoonlijke top drietjes. Welk beroep lijkt mij leuk? En welke baan lijkt mij compleet afschuwelijk?

Dit beroep heb ik al gehad:

Verkoop- en kassamedewerker in diverse winkels en supermarkten. Prima bijbaantjes als student maar OH MIJN GOD NOOIT VAN MIJN LEVEN FULLTIME.

Columnist. Zeer fijne bijbaan toen het tweewekelijks was, maar ik moet er niet aan denken om dagelijks columns te schrijven. Ik krijg al huiduitslag bij het idee van the pressure om constant leuk en scherp en gevat te zijn.

Due diligence analist. Fancy woord om te beschrijven dat ik mensen/bedrijven screende bij de bank. Op integriteit en mogelijk risico op witwassen, fraude en/of terrorismefinanciering. Klinkt spannender dan het was, by far. 

Strategisch analist. Overheidsfunctie die op papier fantastisch leek maar in werkelijkheid helemaal niks voor mij was.

Mijn huidige beroep:

Grappig: in het lijstje van beroepen die Liese graag eens wil uitoefenen, staat zowel copywriter als marketeer. Daarbij maakt ze de kanttekening dat het beeld wellicht geromantiseerd is door Mad Men. Toevallig ben ik zelf copywriter bij een mediabedrijf dat ook reclamecampagnes maakt.

Het is dat er op een gemiddelde dag meer gescheurde spijkerbroeken en knotjes om me heen vertoeven dan strakke kokerrokken en maatpakken, en er niet elke maandag standaard 20 liter whiskey met de boodschappen mee geleverd wordt, maar verder lijkt het werk redelijk op dat van copywriters bij Mad Men, ja.

Ik zit wekelijks in brainstorms samen met andere creatives reclamecampagnes te bedenken, a.k.a. random dingen naar een whiteboard te roepen. Dat is een erg fijne en creatieve bezigheid, waar je veel voldoening uithaalt. Het is heel cool om je eigen ideeën en teksten op een website of in commercials van wereldbekende merken te zien prijken.

Een keerzijde is wel dat je eigenlijk altijd ‘aan’ moet staan: er komen de hele dag door veel impulsen binnen en de druk ligt hoog. Je MOET constant erg leuk, origineel en creatief zijn. Dat kan je soms ook onzeker maken.

Is het mijn ultieme droombaan? Neen. Maar op dit moment is het exactly wat ik elke dag wil doen.

mad men peggy olsen copywriter advertising

Beroep dat ik wel eens een dag zou willen uitoefenen:

Rechercheur
Moorden oplossen, jaaa! Het achtervolgen en schieten en alles is iets minder mijn ding, maar dagenlang mijn hersenen moeten kraken om de puzzel op te lossen… heerlijk. Wel een beetje jammer van die lijken en zo.

Leerkracht Nederlands/Engels 
Hoewel ik 100% allergisch ben voor beroepen waarin ik de hele dag omringd zou zijn door mensen, zeker als ik met ze moét interacteren, ben ik hier toch altijd nieuwsgierig naar geweest. Omdat ik graag naar taalfoutjes zoek, denk ik, en graag andere mensen taalregels uitleg. Dat ik eigenlijk bang ben voor pubers is dan weer niet zo handig.

Rechter
Omdat ik geloof dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces. En elk dossier van begin tot einde zou lezen en serieus overwegen. Omdat ik oprecht geloof dat ik hier goed in zou zijn en me niet altijd door sensatie en emotie zou laten leiden. Then again, so does everyone.

Kapster
Het lijkt me ontzettend satisfying om elke dag mensen hun haar mooier te maken. Om de een of andere reden vind ik het geluid van die schaar ook erg fijn.

Reisblogger
Want dikke moneys cashen door op reis te gaan lijkt me nog helemaal niet zo verkeerd.

laptop beach cocktail travel blog

Beroep dat ik nooit van mijn leven zou willen uitproberen:

Verpleegster/verzorger
Want: sociaal bezig zijn. Want: ik ben geen verzorgend type. Want: fysiek veel te zwaar voor mij. Want: de schrijnende gevallen zouden mijn hart breken en mijn slaap forever tormenteren.

Loodgieter/elektricien/groenonderhoud 
Fysieke arbeid in general is niks voor mij. Ik ben motorisch nogal, eh, uitgedaagd. Ik vind er ook geen bal aan om met mijn handen bezig te zijn. Ze zijn toch uitermate links. En de hele dag buiten zijn lijkt me al helemaal verschrikkelijk.

Financiële administratie
CIJFERTJES EN TABELLETJES AHHHHHHHHH KILL IT WITH FIRE!

Kok
Ik kan niet koken en ik vind het verschrikkelijk saai, dus neen, bedankt.

Die sukkelaars die met reclameborden op kruispunten moeten staan
Want ocharme.


En jij? Welke beroepen lijken jou wel interessant of uitdagend? En welke lijken je de absolute hel? Laat het weten in de comments!

 

4 thoughts on “Op een dag vind je… de job van je leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *