Een boekentip van mij voor u: #6

The Versions of Us – Laura Barnett

Gevalletje ‘ik wilde een boek kopen bij Waterstones maar die lag op de Buy One Get One Half Off-stapel dus moést ik wel een tweede erbij kopen’. Dus koos ik er maar lukraak eentje uit op basis van de kaft en de samenvatting op de achterflap. Dat werd The Versions of Us

Doe ik niet vaak, moet ik eerlijk zeggen. Ik wil me namelijk het liefst omringen met boeken die ik goed, heel goed of fantastisch vind. Boeken die me blij maken. Ik verban boeken die ik maar ‘mwaaah’ vind meestal meteen na het lezen uit mijn leven, door ze weg te geven of te verkopen. En dus ben ik niet erg happig op zomaar lukraak nieuwe boeken kopen. Maar deze keer heb ik er absoluut geen spijt van gehad!

De plot

Ken je Mr. Nobody, die fantastische film van (de Belgische!) Jaco Van Dormael met o.a. Jared Leto? Zo niet: KIJK DIE HANDEL. Een van mijn favoriete films ter wereld. De plot van The Versions of Us is gelijkaardig aan die van Mr. Nobody. Wat als je tijdens dat ene belangrijke moment iets anders had gedaan? Wat als je nee had gezegd? Wat als je ja had gezegd? Wat als je die dag te laat was opgestaan en daardoor überhaupt dat moment helemaal niet had meegemaakt? Hoe had je leven er dan uitgezien?

The Versions of Us focust op één moment in het leven van Jim en Eva dat hun beide levens compleet veranderde: het moment waarop ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Of niet.

In 1958 wandelde de negentienjarige Jim op zijn dooie gemak over de universiteitscampus van Cambridge. Een jonge vrouw komt vanuit de tegenovergestelde richting aangefietst. Ineens moet ze uitwijken voor een hondje. Wat daarna gebeurt, bepaalt de rest van hun leven. Een aantal kleine keuzes kan alles veranderen.

Drie versies

In de eerste versie van het verhaal rijdt Eva door het uitwijken voor de hond haar band lek op een nagel. Jim stopt om haar te helpen en zo raken ze aan de praat. Jim vraagt of ze met hem meegaat naar de pub voor een drankje. Eva is op dat moment samen met de verschrikkelijke arrogante kwal David, maar zegt toch ja. Het blijkt liefde op het eerste gezicht te zijn. Eva dumpt David en begint een relatie met Jim.

In de tweede versie van het verhaal weet Eva de nagel te ontwijken en fietst ze gewoon door. Ze ontmoet Jim niet en blijft dan ook samen met David. In de derde versie van het verhaal ontmoet ze Jim wél, maar gaat alles gruwelijk mis.

“She thought of all the years that had led up to this—all those seconds and minutes and hours, spent elsewhere, with others, doing other things; none of them wasted, or regretted, but none more precious to her than this moment now.”

Schrijfstijl

The Versions of Us is een ontzettend fascinerend en meeslepend boek. Het mooie aan de drie verhaallijnen is dat ze heel sterk van elkaar verschillen, en dus goed laten zien wat voor impact op je leven één keuze op een bepaald moment kan hebben, maar dat ze op een aantal cruciale momenten toch overeenkomen. Zo belanden Eva en Jim allebei op het verjaardagsfeestje van haar broer, ongeacht of ze een relatie hebben met elkaar of elkaar eerder in het verhaal al hebben ontmoet.

De verhalen zijn heel mooi opgebouwd. Zelden beleef je in een boek twee levens (en diverse relaties) zo intens van het prille begin tot het einde mee als in The Versions of Us. De character building is enorm: aan het einde voelen Eva en Jim bijna als familie aan. De relaties zijn ook erg menselijk en realistisch verbeeld: mensen groeien en veranderen en dat heeft altijd op de een of andere manier een impact op hun relaties met anderen. Laura Barnett schrijft elegant en beeldend, met soms een aantal rake beschrijvingen die ik wel moést highlighten.

“He makes a great effort not to look, and yet Eva is there each time Jim lifts his head, as if the other guests are all in tones of sepia, bleached out.”

Tijdlijnen

Het kan, zeker in het begin, best verwarrend zijn om steeds afwisselend drie verschillende versies van een verhaal te lezen. Soms sleept het verhaal ook een beetje aan en is het allemaal net iets te domestic, iets te veel beschrijving van het alledaagse leven zonder verhaalvoortgang. Maar ik bleef altijd met plezier verder lezen, omdat de personages je na een tijdje echt op de huid gaan zitten. En je moét weten hoe het met hen afloopt.

Wat mij betreft is The Versions of Us een aanrader voor liefhebbers van literaire fictie en David Nicholls, omdat zowel de manier van menselijke observaties als het verhaal zelf me erg aan hem deed denken. Schijnt verder ook veel gemeen te hebben met zijn One Day, maar dat heb ik zelf (nog) niet gelezen, dus schiet mij vooral niet dood als dat niet zo blijkt te zijn.


Meer boekentips? Klik hier voor #1, hier voor #2, hier voor #3, hier voor #4 en hier voor #5. 

3 thoughts on “Een boekentip van mij voor u: #6

  1. Deze cover zou mij ook wel kunnen overhalen tot aanschaf over te gaan! Al weet ik niet of de beschrijvingen van het alledaagse leven me zo zou zouden bevallen, maar de rest van het verhaal klinkt erg tof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *