Mijn boeken van 2017

Sinds ik fulltime werk, heb ik mijn reading challenges op Goodreads elk jaar moeten bijstellen van 50 naar 25. En zie, dit jaar ben ik daar toch los over gegaan met een totaal aantal gelezen boeken van 31. Tijd voor een overzichtje dus! Op basis van het aantal sterren dat ik ze op Goodreads heb gegeven.

*****

Wonder – R. J. Palacio

Dit boek tipte ik al eerder. Wat ik er zo fantastisch aan vond, lees je dan ook uitgebreid in die blogpost. Het verhaal in het kort: Auggie, een gruwelijk misvormd jongetje, gaat voor het eerst naar een openbare school. En dat loopt niet heel vlot. Een hartverwarmend, triest, mooi, grappig en ingenieus opgebouwd verhaal.

Shrill – Lindy West

Fantastisch boek. Lindy West is ongetwijfeld een van de intelligentste, meest welbespraakte en HILARISCHE auteurs die ik ooit gelezen heb. Ik ben het niet eens met al haar standpunten, maar als een progressieve linkse feministe myself, toch wel met een dikke 95%. En de overige 5% vormde geen struikelblok, omdat ze gepassioneerd vertelt waar ze in gelooft en waarom, goeie vragen stelt voor non-believers en weldoordachte argumenten geeft om haar punt te onderbouwen.

En neen, dit is geen boos feminazi rant boek. Het is een ontzettend intieme, dappere, rauwe, confronterende, thought-provoking, ontwapenende verzameling essays van een fantastische schrijfster en newfound persoonlijke heldin met bakken lef én zelfspot. Over seksisme, racisme en discriminatie. Over dik zijn, eenzaam zijn, verliefd zijn, boos zijn, maar ook over abortus en de geschiedenis van stand-up comedy.

De kern van het verhaal zijnde: jij en jij alleen kiest wie jij bent. Jouw identiteit is van jou. De wereld is van jou. And don’t let anyone ever tell you or make you feel otherwise.

The Sun and Her Flowers – Rupi Kaur

Een waardige opvolger van haar eerste boek, Milk and Honey. Een dichtbundel voor iedereen die van poëzie houdt. Maar ook voor iedereen die daar doorgaans eigenlijk niet zoveel mee heeft, maar wel belachelijk veel van taal houdt (zoals ik).

Het Blogboek – Kelly Deriemaeker

Het boek dat me na een serieuze blogdip heeft doen doorzetten en ervoor heeft gezorgd dat ik hier nu nog steeds zit en dit voor jullie typ. Waardevolle tips van een fantastische blogger en een geweldig mens.

****

The Power of Habit – Charles Duhigg

Een geweldig interessant non-fictieboek waar ik eerder al uitgebreid over schreef.

The Nightingale – Kristin Hannah

Voor dit boek zou ik nog weleens durven overwegen om het verschrikkelijke clichéwoord boven te halen waarmee je dikke bonuspunten binnenhaalt bij elke boekenrecensiebingo. Dit boek is namelijk beklijvend. *huiver*, maar waar. Want ik heb nog dagenlang met de personages en de verhaallijnen in mijn hoofd rondgelopen, en dat overkomt me niet vaak. The Nightingale is een indrukwekkende historische roman met goed uitgeschreven personages. Het vijfde sterretje is helaas verloren gegaan door de, sorry, echt veel te Hollywoodiaanse laatste hoofdstukken. Beter kan ik het spoilervrij niet uitdrukken.

Holding Up the Universe – Jennifer Niven

Ik ben doorgaans niet zo’n grote YA-fan, maar dit boek kon me wel bekoren. Jack vond ik een tof hoofdpersonage met een interessante aandoening. Libby was me soms een beetje te ongeloofwaardig theatraal en comfortabel in haar slachtofferrol. Overall wel een vermakelijk boek met een fijne schrijfstijl. Bomvol YA-clichés, maar da’s nu eenmaal het genre, I guess.

Zolang er leven is: het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar – Hendrik Groen

Wederom: lachen en een beetje huilen. Meer van hetzelfde van zijn debuutroman en da’s absoluut not a bad thing. Voor wie Hendrik Groen inmiddels nog niet kent: een 85-jarige man vertelt over zijn leven in het bejaardentehuis in Amsterdam-Noord waar hij nogal tegen zijn zin woont, maar desalniettemin een handvol vrienden heeft waar hij op gepaste tijden een beetje mee rebelleert. En het leven viert.

The Subtle Art of Not Giving a F*ck – Mark Manson

Samen met Lindy West mijn newfound spirit animal. Wie nog niet over dit boek gehoord heeft, heeft 2017 onder een steen doorgebracht. Manson heeft een heerlijke zelfrelativerende schrijfstijl en strooit verder lustig met counterintuitive advies dat precies het tegenovergestelde zegt van alle andere zelfhulpboeken in de wereld. Verfrissend en hilarisch en vaak ook best wel slim: I like it. 

How Not to Write a Novel – Howard Mittelmark & Sandra Newman

Ontzettend sarcastisch boek dat precies doet wat het zegt: je aan de hand van honderden voorbeelden laten zien wat je vooral niét moet doen als je een roman wil schrijven. Alle clichés en beginnersfouten komen aan de orde, van overmatig adjectievengebruik tot eendimensionale personages en shaky verhaallijnen.

Ik heb er helemaal niks nieuws van geleerd, maar ik ben een literatuurwetenschapper en heb vier jaar lang alles gehoord over verhaalopbouw, thema, symboliek en vertelperspectieven. Interessant voor aspirant-schrijvers en literatuurliefhebbers zonder dergelijke achtergrond dus. Either way vond ik het een hilarisch boek en heb ik oprecht genoten van het lezen, dus alsnog vier sterren voor puur entertainment. You go, Glen Coco!

***

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

On Writing: A Memoir of the Craft – Stephen King

A Bad Beginning – Lemony Snicket

Behind Closed Doors – B. A. Paris

De Greppel – Herman Koch

The Dead Zone – Stephen King

The Girl Before – J. P. Delaney

Judas – Astrid Holleeder

Thirteen Reasons Why – Jay Asher

Revival – Stephen King

Into The Water – Paula Hawkins (hier lees je mijn recensie)

**

The Little Old Lady Who Struck Lucky Again! – Catharina Ingelman-Sundberg

Murder for Christmas – Francis Duncan

The Missing Hours – Emma Kavanaugh

The Art of People – Dave Kerpen

Ragdoll – Daniel Cole

Voor de oplettende lezers die het opvalt dat hier slechts 28 boeken staan: in januari 2017 heb ik drie Harry Potter-boeken voor de 452e keer herlezen. Die vallen obviously in de categorie **********.

14 thoughts on “Mijn boeken van 2017

  1. Hahaha, dat einde over Harry Potter. Ik moet ze ook echt nog eens dringend herlezen! Wonder lijkt goed (ja, ik ben zo’n seut die er nu pas over hoort door de film), ga ik lezen! En The Sun and her Flowers moet ik ook dringend lezen 🙂

    1. Ik herlees ze elk jaar ? Ik ben ook heel benieuwd naar de film van Wonder! Want in het boek worden z’n misvormingen nooit echt beschreven, zodat je er geen beeld bij hebt en je je als lezer er ook niet blind op kan staren. Maar in de film moéten ze het dan wel steeds laten zien… Benieuwd hoe ze daarmee omgaan.

  2. Knap dat je zoveel boeken hebt gelezen dit jaar. Ik kan dat dus echt niet opbrengen, hoewel ik het wel graag zou willen. Mijn concentratievermogen laat dat niet toe. Haha. Shrill heb ik wel meteen aan mijn Goodreads toegevoegd. Klinkt super goed. Wonder vond ik ook zo mooi. Ben nu erg benieuwd naar de film. En over Harry Potter denk ik exact hetzelfde; een categorie op zich. Zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *