15 dingen die ik wél goed kan

Een hele tijd geleden schreef ik al eens over 15 dingen die ik écht niet kan. Nu zijn er nog een heleboel andere dingen die ik écht niet kan, dus er komt ongetwijfeld nog wel eens een vervolgpost. Maar ik zag net op het ever zo handige lijstje met bloginspiratie* voor #40dagenbloggen van Kathleen de suggestie staan om te bloggen over dingen waar ik wel goed in ben. Nu neem ik mezelf op deze blog doorgaans niet al te serieus (behalve als het over mijn werk gaat, aja, want dat neem ik hella serieus), maar allez, het leek me wel eens een fijne afwisseling.

(*Ik grijp er dus wel vaak naar, inderdaad, terwijl ik al sinds het begin van deze challenge iets van 30 concepten heb klaarstaan om uit te werken. Maar dan heb ik op het moment zelf toch niet echt zin in een van die dingen. Hebben andere bloggers dat ook?)

Ik heb nog redelijk hard moeten nadenken over dit lijstje, want hoewel ik weet waar ik goed in ben, zijn mijn talenten niet talrijk. Daarom dat ik er zo fanatiek in ben, waarschijnlijk. Like I said: de lijst met dingen waar ik niet goed in ben is waaaaay langer.

Anyway, daar gaat het nu dus even niét over. Deze keer schrijf ik over 15 dingen die ik wél goed kan.

1. Schrijven

Ik ben niet de crème de la crème en er kan nog veel verbeterd worden aan mijn stijl, maar ik schrijf bovengemiddeld beter dan de meeste mensen. Ik mag dat gerust zeggen, vind ik, omdat schrijven het enige is waarvan ik zelf vind dat ik er talent voor heb. Verder heb ik letterlijk geen enkel ander talent, dus ik koester het. Heel hard. Mijn hele leven lang heb ik van anderen gehoord dat ik hier goed in ben. Ik word er sinds mijn 17e ook voor betaald en als ik de tijd vind om stukjes te schrijven die ik met de wereld wil delen, word ik steevast gepubliceerd. Dus ja, weet je, I own it. #sorrynotsorry

2. Snel lezen

Mijn leessnelheid bedraagt ruim 750 woorden per minuut. Dat heb ik niet geleerd in een speed reading cursus, maar heb ik altijd al gekund. Net als veel boekenwurmen, denk ik. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er doorgaans in wordt, natuurlijk. Veel van mijn studiegenoten tijdens mijn opleiding literatuurwetenschap lazen bijvoorbeeld ook sneller dan gemiddeld. En ik heb altijd al veel gelezen, al sinds ik het mezelf als kleuter heb aangeleerd. (Zo hard werd ik aangetrokken door lettertjes op papier, ja, #nevernotreading). 

3. Begrijpend lezen

Veel belangrijker dan snel kunnen lezen, though, vind ik het feit dat ik goed ben in begrijpend lezen. Want dat is zo’n zwaar onderschatte skill tegenwoordig. Hoe vaak ik iemand iets mail of app en ze dan replyen op zo’n manier dat ik wéét dat ze maar half hebben gelezen wat ik heb geschreven… Zucht. Lees gewoon wat er staat, niet wat je na drie woorden lezen dénkt te weten wat er staat. Kan ik echt een beetje agressief door worden.

4. Friends verpesten voor mijn Lief

Door alle punch lines twee seconden voor de personages ze uitspreken al hardop voor te zeggen. Gewoon, omdat ik ze allemaal uit mijn hoofd weet. Verschrikkelijk irritant voor hem, maar ik kan het vaak toch niet laten.

5. Pijn verdragen

Of zo heeft elke tattoo artist en piercer die ik ooit heb bezocht – en dat zijn er redelijk wat – me toch verteld. Geen krimp geef ik namelijk. Niet toen ik twee keer op mijn achillespees werd getatoeëerd, niet toen ik op mijn ribben werd getatoeëerd, en ook niet toen dat op mijn borstbeen gebeurde. Niet toen ik een gat door mijn onderlip liet steken en niet toen ik een microdermal naast mijn oog liet implanteren. En maar een heel klein beetje toen ik mijn eigen neus piercete. Bloed afnemen, vaccineren, boren in mijn tanden of mijn wenkbrauwen threaden? Ik ben uw favoriete cliënt, trust me.  

(En ja, we zullen nog eens praten als ik eenmaal op de bevallingstafel heb gelegen, ja, ik weet het.)

6. Shoppen

Of toch voor mezelf. Shoppen is een bijzonder efficiënte bedoening bij mij: ik loop een winkel in, maak een rondje, scan alle rekken en beslis meteen of het mijn ding is of niet. Zo niet ga ik meteen weer weg Zo wel, ga ik in sneltreinvaart langs alle rekken en beslis ik alsnog in een oogopslag of iets me al dan niet bevalt.

7. Verjaardagen onthouden

Heel gek, maar op de een of andere manier verbind ik iemand, van zodra ik hun verjaardag weet, in mijn hoofd met die exacte datum. Waardoor ik nu dus nog steeds verjaardagen kan opdreunen van klasgenoten uit de basisschool, zelfs al weet ik niet eens hun achternaam meer.

8. Dingen onthouden in het algemeen

Maar dan niet dingen die ik nog moet doen of moet kopen in de supermarkt of zo, helaas. Wel dingen die gebeurd zijn en hoe ze gebeurd zijn. Ik kan soms volledige minuten van situaties uit het verleden in mijn hoofd afspelen en nog exact vertellen waar iemand stond en wat ze aanhadden en wat voor drank er in hun glas zat, op een random onopmerkelijke dag drie jaar geleden. Dan heb ik op dat moment op iets specifieks gelet en dat aan iets anders gelinkt, en zo blijft het dan in mijn hoofd hangen. Klinkt vreemd, maar het is dus eigenlijk een beetje de geheugenpaleis-methode. Maar dan onopzettelijk.

9. Solliciteren

Ik heb nog niet zo vaak in mijn leven gesolliciteerd, omdat ik vrijwel altijd de baan heb gekregen. Daarbij kreeg ik ook steevast te horen dat ik hen bij het eerste gesprek al meteen overtuigd had. Dus ja, ik ben er blijkbaar wel goed in.

10. Escape rooms

Ik vind escape rooms erg leuk en ben er ook bloedfanatiek in. Met mij in je team ontsnap je vrijwel altijd, maar ik neem je ook wel veel uit handen (meestal letterlijk en een tikje agressief).

11. Mezelf oriënteren in een stad waar ik al eens geweest ben

Ik kan bijzonder goed de weg vinden in steden waar ik al eens geweest ben, zelfs al was dat maar kort en zelfs al was dat tien jaar geleden. Ik herken veel plaatsen omdat ik ze – yes, wederom – destijds in mijn hoofd heb gelinkt aan iets bijzonders: dat ik toen een blaar kreeg, dat er toen een kat rondliep die precies op die van mij lijkt, dat ik daar mijn favoriete liedje uit een geparkeerde auto hoorde dreunen, whatever. En zo zijn alle straten uiteindelijk in mijn hoofd met elkaar verbinden en vind ik vaak feilloos de weg naar dat ene obscure winkeltje dat ik toen zo leuk vond.

12. Studeren

Ik heb vier universitaire studies afgerond en maar één herexamen gehad en ik ben daar zelfs nog steeds niet overheen dus ik wil het er verder ook niet meer over hebben.

13. Tweedehands schoenen kopen

Ik vind dus echt heel vaak goede tweedehands koopjes op dat vlak. De afgelopen paar jaar heb ik toch wel zeker een twintigtal paar op de kop getikt (via Marktplaats, United Wardrobe en in kringloopwinkels) die zo goed als nieuw waren, maar waar ik nooit meer dan 15 euro voor heb neergeteld.

14. Voor groepen spreken

Doorgaans heb ik daar geen probleem mee. Behalve dan die ene keer op dat huwelijk. Maar meestal gaat het goed, ben ik niet zenuwachtig en kan ik alles prima onthouden en begrijpelijk uit de doeken doen.

15. Was ophangen

Ik benut de ruimte op ons wasrek zo optimaal, jongens, ik Tetris echt de complete shit uit dat ding.


En jij, waar ben jij echt goed in? 

21 thoughts on “15 dingen die ik wél goed kan

 1. Haha wow, die verjaardagen is wel echt wonderbaarlijk, ik was daar vroeger goed in, maar plots was dat gedaan en sla ik geen nieuwe verjaardagen meer op ofzo 🙂 Dat je kan schrijven daar twijfelt niemand aan!

 2. Ik onthoud algemeen heel goed wat mensen tegen me zeggen, maar niet als ik er op let. Haha. Als ik echt heel aandachtig moet luisteren omdat iemand me iets belangrijks gaat uitleggen, dan kan ik het me 5 minuten later allemaal niet meer precies herinneren. Maar als ik gewoon een gesprekje heb met iemand, kan ik vijf jaar later nog dingen aanhalen die ze zelf al lang vergeten zijn. Vroeger was ik ook heel goed in verjaardagen onthouden maar nu niet meer.

 3. Wat een mooi onderwerp om eens bij stil te staan eigenlijk! Het punt van goed tegen pijn kunnen, herken ik totaal niet, haha. Zelfs zoiets als bloedprikken vind ik al vreselijk. Dat van de verjaardagen onthouden heb ik wel. En ook daarnaast heb ik best wel een goed geheugen.
  In ieder geval een mooi rijtje om trots op te zijn! Oké, op het verklappen van Friends-aflevering na dan misschien, haha.

  1. Het grappige is dat ik door heel hard na te denken over al dit lijstje ik inmiddels alweer voldoende dingen heb verzameld voor een nieuw lijstje met dingen die ik juist niét kan, haha!

 4. Ik ga binnenkort voor de eerste keer ever ontsnappen uit een escape room (or so I hope) en ik ben echt mega excited want ik wil dat al duizend jaar en iedereen vond het altijs stom/te duur/whatever en AH MA GAD!!! Verder ben ik goed in over mijn eigen voeten struikelen, Tinder-openingszinnen en uit de maat dansen en ik vind dat echt zwaar onderschatte skills!

  1. MA ALLEZ ESCAPE ROOMS ZIJN ECHT DE SHIT! Er wil alleen nooit meer iemand mee met mij 🙁 A.k.a. ik heb hetzelfde and I feel ya, girl.

 5. Je eigen neus piercen? Ik ben ook niet bepaald bang van een naald (voor piercings, ik heb tot nu toe nog geen tattoos), maar daar zou ik mij niet aan wagen, denk ik. Misschien omdat je precies weet wanneer de pijn komt en als een ander dat doet, is het toch altijd een klein beetje ‘ineens’. Of zoiets, haha.

  1. ’t Is echt niet aan te raden. Ik was 20 en een te arme student om er 60 euro aan uit te geven. En toen dacht ik: allez, hoe moeilijk kan het zijn, dat kan ik toch prima zelf ook? Dus niet. Door kraakbeen doet ECHT veel pijn als je het zelf doet. Want inderdaad, je voelt het aankomen en zodra het pijn doet dan stop je wat het is dus vreselijk moeilijk om jezelf zo’n pijn te doen. Dus duurde het echt een half uur en was het steeds in stukjes van 0,0001 mm tot die naald er eindelijk doorheen zat. Echt, worst idea ever. Hij zit ook niet helemaal gelijk met m’n andere (wel professioneel gezette) neuspiercing. Maar ’t is gelukkig wel nooit ontstoken ofzo!

 6. Ik kan heel goed telefoonnummers en verjaardagen onthouden.
  Precies, woord-voor-woord nazeggen (vaak hele gesprekken) wat iemand zei, de setting van dat gesprek, en wat iemand die dag droeg dat het bijna freaky is.
  En ik kan KEI goed valiezen maken!

 7. Echt hé, de mensen die beweren dat spelletjes spelen niet nuttig is zitten er helemaal naast. Mijn Tetris-skills (één van de weinige computerspelletjes die ik als tiener leuk vond) komen immers super vaak van pas. Bij het vullen van de vaatwasser, het reorganiseren van mijn boekenkasten, het vullen van mijn pillendoosjes, … Puntje vier liet me glimlachen want manlief plaagt me altijd wanneer we naar een Harry Potter-film kijken door de nederlandse termen luidop te zeggen terwijl ik de ondertiteling net probeer te negeren. Maar als we dan de volgende keer naar een Star Wars film kijken dan merk ik bijvoorbeeld op dat het toch wel eens tijd wordt dat Darth Vader een astma-puffer gaat kopen. In puntje vijf ben ik sinds mijn 9 jaar ook steeds beter geworden.

 8. Ik zou heel veel moeite hebben met aan vijf dingen te komen want ja, bescheidenheid, hierzo, bovendien denk ik dat het ga jinxen als ik het opschrijf – precies of ik ga ineens niet meer kunnen schrijven bijvoorbeeld :aaaah: Mijn tetrisskills komen vooral in ’t afwasmachien van pas – ik krijg er twee keer zoveel in als het lief, maar misschien zegt dat meer over de poor skills van het lief op dat vlak, hmm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *